Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών σκαρφάλωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου, πλησιάζοντας τα 1,20 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα παρουσίασε νέα άνοδο μετά τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών που πραγματοποιήθηκε στο Τζάκσον Χολ, στο Κάνσας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη δήλωση για το ισχυρό ευρώ – σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν οι αγορές. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το ενιαίο νόμισμα συνέχισε να ακολουθεί ανοδική πορεία, καταγράφοντας κέρδη που έφτασαν το 1% μέσα σε μόλις μία ημέρα. Σήμερα το ευρώ διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015 έναντι του δολαρίου.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η FED. Στην άνοδο του ευρώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η στάση που κράτησε στο Τζάκσον Χολ η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Η Γέλεν απέφυγε να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν στο μέλλον οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μπει σε φάση αύξησης του κόστους δανεισμού. Οι αγορές περιμένουν πλέον μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων του δανεισμού σε δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες και για δεύτερη επιπλέον αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Για κάτι τέτοιο όμως δεν έχει δώσει ακόμη σήμα η Fed.

Το ισχυρό ευρώ ευνοεί τους ευρωπαίους καταναλωτές που ψωνίζουν από χώρες εκτός ΕΕ, καθώς και όσους θέλουν να ταξιδέψουν για διασκέδαση ή για δουλειές στις χώρες αυτές. Την ίδια στιγμή η άνοδος του ενιαίου νομίσματος κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα, τα οποία εξάγονται σε χώρες που χρησιμοποιούν δολάρια ή συνδεδεμένα νομίσματα με το αμερικανικό.

Βραχυπρόθεσμα το ευρώ αναμένεται να παραμείνει ισχυρό έναντι του δολαρίου. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ για να δουν εάν θα υπάρξει σήμα για μείωση της αγοράς κρατικών ομολόγων και για σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.