Η Γερμανία δεν τρέχει μόνο με πιο γοργούς ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη στην ανάπτυξη και το εμπόριο, αλλά και όσον αφορά τα έσοδα του προϋπολογισμού που οδηγούν σε πλεονάσματα – ρεκόρ.
Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας το πρώτο φετινό τρίμηνο σκαρφάλωσε στα 18,3 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει για ολόκληρο το 2017 τα 25,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά τη Μέρκελ σε εκλογική νίκη τον επόμενο μήνα, αλλά αναμένεται να εντείνει ξανά τις φωνές άλλων χωρών της ευρωζώνης που καλούνται να εφαρμόσουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής –τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές έχουν ουσιαστικά υπαγορευθεί από το Βερολίνο. Η υπόλοιπη ευρωζώνη, αλλά και θεσμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν ζητήσει πολλές φορές από τη Γερμανία να σταματήσει να αποταμιεύει τόσα πολλά χρήματα και να αρχίσει να επενδύει μέρος των εσόδων αυτών σε έργα υποδομών και σε προγράμματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν όλη τη ζώνη του ευρώ. Μια αύξηση των δαπανών από τη Γερμανία θα μπορούσε μεταξύ άλλων να αυξήσει την εσωτερική κατανάλωση και τις αγορές προϊόντων που εισάγονται από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εισπράττει δεκάδες δισ. ευρώ περισσότερα από όσα δαπανά, η Γερμανία αποστασιοποιείται από τις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν πλεονάσματα, αλλά τα ελλείμματά τους ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας για να τα μειώσουν.
Η θετική αυτή πορεία των εσόδων του γερμανικού προϋπολογισμού που παίρνει ώθηση από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας δίνει νέα ώθηση στον προεκλογικό αγώνα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία οδεύει προς τις γενικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θεωρώντας ότι θα νικήσει και σε αυτή την αναμέτρηση.
Τα κρατικά έσοδα της Γερμανίας από φόρους, κοινωνικές εισφορές και άλλες πηγές διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο σε 724 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Οι δαπάνες αυξήθηκαν με το ίδιο ποσοστό το πρώτο εξάμηνο, φτάνοντας τα 705 δισ. ευρώ. Καθώς η συνολική οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα διαμορφώθηκε το εξάμηνο αυτό σε 1,6 τρισ. ευρώ, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας διαμορφώνεται πλέον σε 1,1% επί του συνόλου του ΑΕΠ.
Απειλή για τη χώρα αποτελεί αυτή τη στιγμή μόνο το ισχυρό ευρώ, το οποίο έχει φτάσει από τα 1,04 δολάρια που ήταν στις αρχές του έτους τα 1,18 δολάρια σήμερα. Το πιο ισχυρό ευρώ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται σε χώρες εκτός ευρωζώνης.