Δραματικές ώρες πέρασαν για άλλη μια νύχτα οι κάτοικοι στις Μαριές Ζακύνθου.Παρά την εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς οι φλόγες είχαν φθάσει στις παρυφές του, οι κάτοικοι παρέμειναν κοντά στα σπίτια τους. Μαζί τους και σχεδόν ολόκληρη η πυροσβεστική δύναμη που υπήρχε στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες υποχώρησαν από το μέτωπο, αφήνοντας τις φλόγες να καίνε το δάσος και πήραν θέσεις μέσα στο χωριό.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα σπίτια και τελικά τα κατάφεραν.

Μόνο μια κατοικία που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος, κάηκε.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την πυρκαγιά να μαίνεται στο πευκόφυτο δάσος, ωστόσο να μην απειλεί πια το χωριό.

Στη μάχη της πυρόσβεσης ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα, ενώ ενισχύονται και οι επίγειες δυνάμεις.

Νέες φωτιές σε απόσταση ενός χιλιομέτρου

Δραματικές ώρες πέρασαν κάτοικοι και πυροσβέστες στο χωριό Μαριές το βράδυ της Κυριακής εξαιτίας νέων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην περιοχή αργά το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, ενώ το κύριο μέτωπο της φωτιάς στις Μαριές είχε οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από μάχη άνω των 24 ωρών, τρεις νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το βασικό μέτωπο.

Το γεγονός «αναζωπύρωσε» τις καταγγελίες για εμπρησμό. Οι τοπικές αρχές υπενθυμίζουν ότι από την αρχή του καλοκαιριού έχουν ξεσπάσει περίπου 80 φωτιές στη Ζάκυνθο.

Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι ο πιλότος ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου είδε δύο άτομα να προσπαθούν να ανάψουν φωτιές. Ο πιλότος το ανέφερε και η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν τα δύο άτομα εντοπίστηκαν, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει μία ή δύο προσαγωγές.

«Δεν είναι τυχαίες όλες αυτές οι φωτιές»

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» είπε ο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM. Και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε. Στο νησί πάντως βρίσκονται ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας.