«Ψηλή / λεπτή / όμορφη / ξανθιές αφέλειες / χαμογελαστά μάτια / ενσάρκωσε την ελευθερία της γυναίκας σε όλο της το μεγαλείο. Η γαλλική κομψότητα προσωποποιημένη: λατρεμένη Μιρέιγ!»: ο πρώην διευθυντής των Καννών Ζιλ Ζακόμπ τα είπε όλα στο twitter με μια χούφτα λέξεις. Πέραν αυτών, τρία είναι τα σημεία στα οποία οφείλει να σταθεί κάθε βιογραφικό σημείωμα της Μιρέιγ Νταρκ, της γοητευτικής παρουσίας που κόσμησε με τη παρουσία της μια σειρά χαρακτηριστικών γαλλικών επιτυχιών –και μπήκε σε όλα τα σπίτια με μια θρυλική πόζα: ένα «Weekend», ένα φόρεμα και μια ερωτική ιστορία.

Γεννημένη στις 15 Μαΐου του 1938, εμφανίστηκε σε πλήθος ταινιών και οι φίλοι του σινεμά θυμούνται τις συναντήσεις της με τρεις άντρες: τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ (που την επέλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Weekend»), τον Ζορζ Λοτνέρ, με τον οποίο γύρισε 13 ταινίες (ανάμεσά τους και το «Galia» του 1966) και τον Αλέν Ντελόν με τον οποίο υπήρξαν ζευγάρι από το 1968 μέχρι και το 1983, γύρισαν μαζί άλλες έξι (από το «Borsalino» μέχρι και τo θρυλικό «Για το τομάρι ενός μπάτσου» σε σκηνοθεσία του ίδιου του Ντελόν). Οχι τυχαία, τραγούδησε και κομμάτια του Σερζ Γκενσμπούρ. Γιατί η Νταρκ ήταν πάνω απ’ όλα ένας ελεύθερος άνθρωπος: απολύτως συμφιλιωμένη με τη σεξουαλικότητά της, δυναμική ακόμη και για τη δεκαετία του ’60. Το 1972 μάλιστα εμφανίζεται στην ταινία «Le Grand Blond avec une chaussure noire» («Ο Μεγάλος ξανθός» 1972) πλάι στον πετυχημένο κωμικό Πιέρ Ρισάρ, με ένα εκθαμβωτικό φόρεμα του Γκι Λαρός –το τολμηρό του «άνοιγμα» άφησε εποχή, και η πόζα αυτή μπήκε σχεδόν σε κάθε σπίτι. Φυσικά πολλές το αγόρασαν εκείνη τη χρονιά. Δεν μπορούμε όμως να θυμηθούμε πολλές που να το υποστήριξαν με τόση χάρη. Δυστυχώς, ένα αυτοκινητικό ατύχημα την έθεσε «εκτός δράσης» τη δεκαετία του 1980, αλλά θα επέστρεφε στα 90s με μια σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ για γυναίκες του περιθωρίου –ενώ έκανε και μια βόλτα από τις Κάννες το 2010 όπου και τη θαυμάσαμε για τελευταία φορά.

Η πριγκίπισσα του γαλλικού κινηματογράφου, όπως την αποκαλούσε το «Paris Match», είχε υποστεί το τρίτο εγκεφαλικό επεισόδιο τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ νοσηλευόταν για δύο εγκεφαλικές αιμορραγίες από τις 19 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. «Παραλίγο να πεθάνει» είχε δηλώσει τότε ο σύζυγός της, και φημισμένος αρχιτέκτονας, Πασκάλ Ντεσπρέ. Τελικά, η Μιρέιγ Νταρκ πέθανε χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 79 ετών. Και μέχρι τις τελευταίες ώρες της είχε σταθερά στο πλευρό της τον Πασκάλ, αλλά και τον αγαπημένο της Αλέν Ντελόν.