Η μουσική και ο κινηματογράφος είναι ο άξονας του προγράμματος του Πικ-Νικ Urban Festival που επιστρέφει για έκτη χρονιά, αναδεικνύοντας τα νέα καλλιτεχνικά σχήματα της Θεσσαλονίκης παρέα με κάποιες από τις καλύτερες σύγχρονες παραγωγές του Χόλιγουντ.

Από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στους κίονες και τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, θα ξετρυπώσουν καρό τραπεζομάντιλα, καλαθάκια με σνακ ή μπίρες και καρέκλες παραλίας και το κοινό θα δει έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους της συμπρωτεύουσας με άλλο μάτι χάρη σε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η αυλαία ανοίγει αύριο με τους Yako Trio, τη μουσική συνύπαρξη τριών νέων παιδιών που συνδέουν την παραδοσιακή ελληνική μουσική με την τζαζ. Στη συνέχεια ο Βασίλης Πετρίδης με τους Γκαϊλέ θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα κράμα ρεμπέτικου, παραδοσιακού και έντεχνου ήχου. Την Πέμπτη, στη σκηνή θ’ ανέβει το αγγλόφωνο φανκ ροκ συγκρότημα Cheel by Jowl, για να ακολουθήσει η Elinna με την πρώτη της προσωπική δουλειά σε ύφος ίντι ροκ και μπλουζ. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, ο Δημήτρης Μπασλάμ με τους μουσικούς του θα αφηγηθούν τις αγαπημένες μελωδικές τους ιστορίες, λίγο πριν οι Caja Secreta παρασύρουν τους θεατές σ’ ένα ταξίδι στον κόσμο του φλαμένκο.

Στο κινηματογραφικό σκέλος πρωταγωνιστούν οι προβολές τριών βραβευμένων ταινιών των τελευταίων χρόνων. Η ενότητα εγκαινιάζεται αύριο με το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ και συνεχίζεται την Πέμπτη με την εύθυμη και συγκινητική ιστορία του «Captain Fantastic» του Ματ Ρος. Τέλος, θα παίξει και το «Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον με τον Εντουαρτ Νόρτον και τον Ρέιφ Φάινς.

Από το πρόγραμμα δεν λείπει η κατηγορία των παραγωγών μικρού μήκους, που φέτος είναι αφιερωμένη στο AnimaSyros. Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών animation της Σύρου συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής και λίγο πριν από την επετειακή του διοργάνωση θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη κάποιες από τις παραγωγές που βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι εν λόγω προβολές αρχίζουν με το «Velodrool» του Σάντερ Τζόον, στημένο πάνω στην περιπέτεια ενός εθισμένου στη νικοτίνη ποδηλάτη που μένει χωρίς τσιγάρα. Στη συνέχεια έρχονται το «Bemilm Aherot» του Ταλ Κάντορ, όπου ένας άνδρας θυμάται μια χαμένη ευκαιρία να επικοινωνήσει με την κόρη του, και το «Pineapple Calamari» της Κάσια Ναλεβάτσκα, ανοίγοντας μια πόρτα στον κόσμο των ιπποδρομιών. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το «World Welcomes Fame» του Αλέξις Μπουρλάτ.