Ενα βήμα πιο κοντά στα ίχνη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, που έληξε με τη συντριπτική ήττα των δυνάμεων του Ξέρξη το 480 π.Χ. από τις συνασπισμένες ελληνικές δυνάμεις, φαίνεται πως βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ερευνούν τον όρμο των Αμπελακίων και βόρεια και ανατολικά της Κυνόσουρας.

Για πρώτη φορά οι συστηματικές θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Κυνόσουρας έδωσαν πολύ μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εντοπίσουν μεταλλικά αντικείμενα σχετικά με τη Ναυμαχία, πιθανόν έμβολα πλοίων και όπλα. «Τα ευρήματα είναι πολλά κι ενδιαφέροντα, όμως εκείνο που ξεχωρίζει είναι ότι καταφέραμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς τα νερά είναι βρώμικα, να εντοπίσουμε μέσω των γεωφυσικών ερευνών δεκάδες στόχους κάτω από τη λάσπη» λέει στο «Νσυν» η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι. «Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα, εκτιμούμε ότι το στρώμα αυτό πιθανώς να ανήκει στην κλασική εποχή και κατά συνέπεια στην περίοδο της Ναυμαχίας. Η εκτίμηση του μεγέθους, του σχήματος και του υλικού αυτών των θαμμένων στόχων τούς καθιστά πολύ σημαντικούς και υποψήφιους για έλεγχο κατά την επόμενη ερευνητική περίοδο» συνεχίζει η προϊσταμένη της Εφορείας, διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένεται να εντοπιστούν τμήματα από τα ξύλινα σκαριά των πλοίων. Οι προσδοκίες στρέφονται σε μεταλλικά αντικείμενα, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυσκολία που επιφέρουν στις έρευνες οι τόνοι λάσπης, οι οποίοι θολώνουν με την παραμικρή κίνηση τα νερά, αλλά και το γεγονός ότι η περιοχή είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένη από τη μόλυνση. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δίνουν σήμα στα ραντάρ και ποσότητες από άχρηστα σίδερα που έχουν καταλήξει στον βυθό. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στα ίχνη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας» επισημαίνει η Αγγελική Σίμωσι με αφορμή την έρευνα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος συνεργασίας (2016-2018) μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών υπό τη δική της διεύθυνση και του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και προέδρου του Ινστιτούτου Γιάννου Λώλου, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου και τη συνεργασία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαρίας Γεραγά.

ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ ΚΑΙ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ. Η φετινή έρευνα επιπλέον επέτρεψε στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν ένα πολύ ισχυρό κρηπίδωμα μήκους 13 μ. Ο τρόπος δόμησής του με τους ισχυρούς λιθόπλινθους μαρτυρά ότι ανήκει στην κλασική εποχή. Παράλληλα τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ισχυρού τετράγωνου πύργου από ογκώδεις λίθους με πλευρά 7,70 μ., που συνδεόταν, προφανώς, με το ευρύτερο οχυρωτικό σύστημα της κλασικής – ελληνιστικής πόλης και του λιμανιού της, ενώ σε μεγαλύτερη απόσταση από τη στεριά εντοπίστηκε και ένας κυκλικός πύργος, που όριζε την είσοδο του αρχαίου λιμένα.

Τέλος, στη φετινή σοδειά βρίσκονται και αρκετά θραύσματα γλυπτών –ενός βωμού και αγαλμάτων –που θεωρείται ότι πετάχτηκαν ως απορρίμματα στη θάλασσα μετά την καταστροφή τους και δεν αποκλείεται να προέρχονται από κάποιο σημαντικό δημόσιο κτίριο της περιοχής, στο οποίο είχαν ενσωματωθεί σε δεύτερη χρήση.