Είναι καλύτερο από πέρυσι. Στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης, που ανοίγει στις 10 Σεπτεμβρίου με ποιότητα, με μουσική εκδήλωση του Γιώργου Μαζωνάκη, ήδη έχει τοποθετηθεί ένα σούπερ ντούπερ βαγόνι μετρό, που μάλιστα κινείται χωρίς οδηγό. Το βαγόνι αυτό θα μπορούν να το βλέπουν όσοι επισκέπτονται την έκθεση για να χαίρονται που δεν θα κυκλοφορήσει μετρό στην πόλη πριν από το 2020 –και αν…

Για την ώρα, πάντως, το βαγόνι θα εκτίθεται ακίνητο. Και εκτός του ότι δεν θα έχει οδηγό, δεν θα έχει και επιβάτες. «Μακέτο» που έλεγαν σε μια άλλη, μακρινή εποχή; Σαν μακέτο, μόνο που κοστίζει πολύ περισσότερα. Από μια άποψη, πάντως, καλύτερα σαν μακέτο, καλύτερα που δεν θα κινείται, διότι έτσι δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται και εισιτήρια, οπότε και μειώνονται οι πιθανότητες δολιοφθορών από τους γνωστούς – άγνωστους μπαχαλάκηδες, οι οποίοι διεκδικούν την τζάμπα μετακίνηση στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των μέσων μεταφοράς.

Η μετακίνηση μπορεί να αργεί ακόμα, αλλά το τζάμπα, το όνειρο του μικροαστού αντιεξουσιαστή, είναι εξασφαλισμένο –κι αυτή τη στιγμή το τζάμπα είναι που μετράει. Υποσχόμενος την τζάμπα έξοδο από τα Μνημόνια, άλλωστε, ανέβηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα πρέπει να οργανώνει προπαγανδιστικές φιέστες, καλά φρουρούμενες, προκειμένου να μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, τη μόνη δουλειά που, όπως φαίνεται, ξέρει να κάνει.

Είναι βέβαιο ότι θα το δει, θα το θαυμάσει και θα κάνει δηλώσεις και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το πόσο αποτελεσματική είναι η διακυβέρνησή του, σε τι πελάγη ευτυχίας ζει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο λαός του, πόσο σπουδαία τα έχει καταφέρει. Σίγουρα θα βρει πολλά να πει –η περσινή του ομιλία έχει πολλές εξαγγελίες που αποδείχθηκαν προκλητικά ψευδείς, από την αδειοδότηση τεσσάρων πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών μέχρι τη μείωση των συντάξεων. Από «τη στήριξη της εργασίας, την καινοτομία, την οικοδόμηση δικτύων και τη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» μέχρι την «αύξηση των μισθών» που θα αύξανε, κατά τον Πρωθυπουργό, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αλλά τι σημασία έχει; Αν υπάρχουν θαυμαστές ενός ακινητοποιημένου βαγονιού, γιατί να μην υπάρξουν ψηφοφόροι ενός Πρωθυπουργού που βαφτίζει πρόοδο την ακινησία και την οπισθοδρόμηση;

«Τέρμα» τραγουδάει ο Μαζωνάκης. Και πράγματι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το τερμάτισαν.