Με μια λιτή δήλωση και με τη χαλαρή διάθεση που τον χαρακτήριζε στις δύο προεκλογικές εκστρατείες για τον Δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου κεντροαριστερού φορέα. Επισήμως πλέον, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας κάνει το πρώτο βήμα για την είσοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, κρατώντας το γραφείο του στο δημαρχιακό μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Αποφάσισα να διεκδικήσω την ηγεσία της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με πρωταρχικό σκοπό να ενώσω. Εχω ήδη εκπροσωπήσει νικηφόρα την παράταξή μας σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν και με διαφορετικό κάθε φορά αντίπαλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καμίνης δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητάς του. «Επικρατήσαμε», συμπλήρωσε, «γιατί ήμασταν ενωμένοι. Ενωμένη συνεπώς, η παράταξή μας θα γίνει και πάλι μεγάλη, για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας, και όχι να αποτελέσει ένα δευτερεύον συμπλήρωμα στα σχέδια των άλλων». Η δήλωση αυτή, σε νέο πια ρόλο, έδειξε και τα κύρια σημεία της προεκλογικής καμπάνιας Καμίνη: ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή απαντά στο δίλημμα «Κεντροαριστερά ή προοδευτικό Κέντρο» παίζοντας το χαρτί της ενότητας, την οποία επικαλείται σε ιδεολογικό επίπεδο και χάρη στην οποία εξελέγη δήμαρχος δύο φορές.
ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ. Στο μυαλό του Καμίνη ο νέος φορέας έχει αναφορά τη «μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη», που περιλαμβάνει όλα τα ρεύματα του παραδοσιακού Κέντρου –το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι υπηρέτησε πιστά κατά τη διάρκεια των θητειών του. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων κατέστησε σαφείς τις αρχές με τις οποίες θα κινηθεί από εδώ και πέρα: «Μόνο μια μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί σήμερα να είναι αυθεντικά λαϊκή, χωρίς τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και γνήσια πατριωτική, χωρίς να αποπνέει τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάταια η ίδια προσπαθεί να συγκαλύψει» ανέφερε σε ένα σημείο, δείχνοντας πως, αν καταφέρει να εκλεγεί, δεν θα αρκεστεί στην τρίτη θέση μέσα στη Βουλή, αλλά φιλοδοξεί να διεκδικήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή, ακόμα, και την πρώτη θέση. Λίγες ώρες αργότερα, στη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά στη Χαριλάου Τρικούπη ο Καμίνης τη συνεχάρη για το άνοιγμα της διαδικασίας και δήλωσε «συνοδοιπόρος» με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του, κάνοντας εμφανή την πρόθεσή του για έναν «καθαρό» αγώνα. Με τη σειρά της, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ ανέφερε πως «η συμμετοχή όλων των υποψηφίων δεν διχάζει και δεν διαιρεί, αλλά αντίθετα προσθέτει και πολλαπλασιάζει δυνάμεις και αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς». Στη μεταξύ τους συζητήση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, Γεννηματά και Καμίνης συζήτησαν τους όρους της διαδικασίας εκλογής και συμφώνησαν πως θα πρέπει να είναι όσο πιο συμμετοχική γίνεται. Μετά τη συνάντηση, ο Καμίνης επανέλαβε τις τρεις προϋποθέσεις της υποψηφιότητάς του, τις οποίες έχει συζητήσει και με τον επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, Νίκο Αλιβιζάτο: ανοιχτές διαδικασίες εκλογής, που θα διευκολύνουν την προσέλευση ψηφοφόρων, σχετική άνεση χρόνου (κάποιοι τοποθετούν τους δύο γύρους στις αρχές Νοεμβρίου), έτσι ώστε όλοι να προλάβουν να αναδείξουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, καθώς και πλήρης διαφάνεια και αξιοπιστία της διαδικασίας, η οποία εξασφαλίζεται από την παρουσία του Νίκου Αλιβιζάτου.
ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Η διασφάλιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και οι λεπτομέρειές της αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, αποτελούν όμως ήδη σημείο συζήτησης και προστριβών. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν δημοσίως πλέον την παρουσία τού –γνωστού για την ειδίκευσή του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες –Θεόδωρου Καρούνου στην Επιτροπή Αλιβιζάτου. Η διεξαγωγή παράλληλης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ωστόσο, είναι απαράβατος όρος για τη συμμετοχή του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, που δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί για κανέναν λόγο την παράκαμψή της. Οι Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Καμίνης είναι επίσης υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας ανοιχτής στους Ελληνες εντός και εκτός χώρας, που είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, οπότε, με αυτά τα δεδομένα, φαντάζει δύσκολο να αποφευχθεί.
Παράλληλα, η συζήτηση για τη φύση του φορέα, η οποία άνοιξε πριν ακόμη ολοκληρωθεί η κατάθεση των υποψηφιοτήτων, μοιάζει να είναι ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους επίδοξους αρχηγούς. Οι διαρροές που ήθελαν τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει συζητήσει με τη Φώφη Γεννηματά τη διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων της ΔΗΣΥ διαψεύστηκε τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τη Σεβαστουπόλεως, με τα στελέχη του Ποταμιού να τονίζουν πως «η ίδρυση ενός νέου φορέα στο Κέντρο του πολιτικού χάρτη είναι ο μεγάλος στόχος. Το τι θα κάνουν τα κόμματα θα το αποφασίσουν τα όργανά τους καθ’ οδόν προς τις καλπες. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μιλάμε για διάλυση, γιατί υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και νομικές δεσμεύσεις» –η τελευταία αναφορά είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση των χρεών του ΠΑΣΟΚ προς το Δημόσιο.
Η ΔΙΠΛΗ ΚΑΛΠΗ. Πάντως, με το σενάριο της διπλής κάλπης να μοιάζει πια μακρινό, φαίνεται πως τα κόμματα θα αποφασίσουν την αυτοδιάλυσή τους σε εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες μάλλον θα δημιουργήσουν επιπλέον προστριβές: ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί εκτός εξίσωσης, υπάρχουν σχηματισμοί, όπως το ΚΙΔΗΣΟ, που προσανατολίζονται σε έναν ομοσπονδιακό φορέα και άλλοι, όπως Το Ποτάμι, που κάνουν ξεκάθαρα λόγο για ενιαία μορφή, μακρία από τις ήδη υπάρχουσες δομές. Η συζήτηση που γίνεται, βέβαια, στα επιτελεία των κομμάτων αφορά όλες τις φάσεις της διαδικασίας: τι θα γίνει, αναρωτιούνται στελέχη του χώρου, από τη στιγμή εκλογής αρχηγού μέχρι την ίδρυση του νέου κόμματος;
Το Ποτάμι, από τη δική του πλευρά, προετοιμάζει την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Η συμμετοχή Θεοδωράκη θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.