Το μεσημέρι της Δευτέρας ένας συμβασιούχος στον Δήμο Ελευσίνας ζήτησε να δει τον δήμαρχο Γιώργο Τσουκαλά. Τίποτα, όμως, δεν προοιωνιζόταν αυτό που θα ακολουθούσε: Λίγα λεπτά αργότερα ο δήμαρχος φώναζε βοήθεια και βγήκε αιμόφυρτος από το γραφείο, έχοντας δεχθεί δύο μαχαιριές στο πόδι.

Το πρωτοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι μέσα στο δημαρχείο Ελευσίνας. Ο 35χρονος συμβασιούχος θέλησε να έχει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης. «Οπως, άλλωστε, μπορούν να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες του δήμου μας» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας Δέσποινα Οικονόμου.

Οι δύο άνδρες μπήκαν στο γραφείο και λίγα λεπτά αργότερα είχαν μια έντονη λογομαχία, «και το μόνο που καταφέραμε να ακούσουμε καθαρά ήταν τον δήμαρχο να φωνάζει βοήθεια. Αμέσως μετά ο συμβασιούχος βγήκε ατάραχος από το γραφείο και πίσω ο Γιώργος Τσουκαλάς ήταν αιμόφυρτος. Καλέσαμε ασθενοφόρο και την Αστυνομία, του προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες και τον μεταφέραμε με δικό μας όχημα στο Θριάσιο Νοσοκομείο» εξηγεί η Δέσποινα Οικονόμου, προσθέτοντας πως ο δήμαρχος Ελευσίνας υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για τα θλαστικά τραύματα σε μηρό και κνήμη και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο.

Ο δράστης συνελήφθη περίπου μία ώρα μετά το περιστατικό σε καφετέρια της περιοχής χωρίς να αντισταθεί κι αφού πρώτα είχε «ξεφορτωθεί» το μαχαίρι στις γραμμές του τρένου. Σημειώνεται ότι ο 35χρονος χειριστής είχε οκτάμηνη σύμβαση με τον Δήμο Ελευσίνας, η οποία έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η δεύτερη σύμβαση που είχε ο συγκεκριμένος άνδρας με τον δήμο. Η πρώτη ήταν το 2016.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα κίνητρά του δεν είχαν να κάνουν με την ανανέωση της σύμβασής του, αλλά ήταν μάλλον προσωπικοί οι λόγοι που τον οδήγησαν στη βίαιη αυτή πράξη. Πληροφορίες θέλουν τον εν ενεργεία συμβασιούχο να αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα και πριν από περίπου τρία χρόνια είχε μάλιστα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αττικής. Πηγές της Αστυνομίας αναφέρουν πως μετά τη σύλληψή του ο 35χρονος, ο οποίος είναι παντρεμένος χωρίς παιδιά, μιλούσε ακατάληπτα και κατηγορούσε τον δήμαρχο Ελευσίνας για τα προβλήματα που είχε με τη σύζυγό του, καθώς, όπως υποστήριξε ο δράστης, ο Γιώργος Τσουκαλάς είχε παρέμβει σε κάποια προσωπική του υπόθεση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση. Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να δούμε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες συνολικά. Η κοινωνία βράζει και μπορεί, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ακραίων περιστατικών» σημειώνει ο επικεφαλής της Ενεργής Συμπολιτείας, πρώην μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, Κώστας Βαμβακάς.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Ελευσίνας. Με μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση, ενώ κι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε τη θλίψη αλλά και την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση εναντίον του δημάρχου. Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης τόνισε πως στο πρόσωπο του δημάρχου τραυματίστηκε το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε δήλωσή του επεσήμανε πως η βίαιη αυτή επίθεση πραγματοποιήθηκε εις βάρος ενός ανθρώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «που δίνει καθημερινά το κοινωνικό του στίγμα και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία της Ελευσίνας με την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021».

«Τέτοιου είδους περιστατικά είναι ξένα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και απολύτως καταδικαστέα» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, [εριφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αφού καταδίκασε το περιστατικό, κάλεσε την πολιτεία «να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη θωράκιση και εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Το σημερινό θλιβερό περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το ιδιαίτερα δύσκολο έργο των αιρετών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών, κάποιες φορές καλούνται να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα βίας και εκφοβισμού σ’ ένα ανοχύρωτο περιβάλλον. Απέναντι στον παραλογισμό και τη βία απαντάμε με ενότητα, ομοψυχία αλλά και ένα σαφές μήνυμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εκφοβίζεται ούτε εκβιάζεται» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Αλλά και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «δολοφονικές επιθέσεις ή συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα είναι καταδικαστέες και κατακριτέες απ’ όπου και αν προέρχονται. Σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην επίλυση και στην αντιμετώπιση προβλημάτων».