«Συγγνώμη, λάθος». Αυτή ήταν η δικαιολογία του Μαξίμου για το κατάπτυστο non paper που έδειχνε τον Ρουβίκωνα πίσω από την άνανδρη επίθεση στην έδρα του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου το βράδυ της Παρασκευής. Για την ακρίβεια, με αυτές τις δύο λέξεις και ένοχα… χαμόγελα προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την γκάφα (;) τους στελέχη του επικοινωνιακού πυρήνα του Μαξίμου και να κλείσουν το ζήτημα. Δεν είχαν, όμως, να προβάλουν καμία πειστική εξήγηση για την αντίδραση του Ρουβίκωνα, ο οποίος αρνήθηκε την πατρότητα της επίθεσης και «άδειασε» μεγαλόπρεπα το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως διαβάσατε στα χθεσινά «ΝΕΑ». Ολα αυτά όμως στα πηγαδάκια διότι δημοσίως έμειναν στα προηγούμενα που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Είναι βαρύς ο λογαριασμός

Ο βαρύς λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Τον χορό των αντιδράσεων έσυρε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπενθύμισε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού πως «θα τον καταργούσε πρόπερσι και θα τον μείωνε πέρυσι» και την αντίστοιχη υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε «επίδειξη ψευτομαγκιάς» τη δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση του φόρου και τις προτροπές προς τους πολίτες να μην τον πληρώσουν στο παρελθόν. «Με τον ΕΝΦΙΑ αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και η αποκάλυψη του τι πραγματικά πρεσβεύουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Κατηγορεί τους «εμπνευστές»

Το Μαξίμου, ωστόσο, πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «φτηνή αντιπολίτευση» και κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επειδή είναι οι «εμπνευστές» του ΕΝΦΙΑ: «Η σημερινή κυβέρνηση, στο μέτρο του δυνατού, έπραξε το αυτονόητο. Προχώρησε σε μειώσεις του φόρου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα» προστίθεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, με την υποσημείωση πως «η ΝΔ πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό θάρρος και να ομολογήσει ότι έκανε λάθος όταν καταψήφιζε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που έφερε η κυβέρνηση με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση».

Αν αναρωτιέστε πού πήγαν αυτές οι ελαφρύνσεις και μειώσεις, ίσως σας καλύπτει η απάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη όταν ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Σκάι) για την υπόσχεση Τσίπρα περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ: «Περσινά ξινά σταφίλια»…
Μέτρα από τώρα για τις φωτιές

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει η γνωστή παροιμία. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη παροιμία που λέει πως αν καείς στον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι. Αν συνδυάσουμε αυτά τα δύο, έχουμε την εικόνα από τη χθεσινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις πυρκαγιές και τον αντιπυρικό σχεδιασμό, ο οποίος ξεκινά από τώρα για την επόμενη χρονιά.

Σ’ αυτό συμφώνησαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με δράσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, όπως η κήρυξη όλων των εκτάσεων που κάηκαν στις φετινές πυρκαγιές ως αναδασωτέες, η απαγόρευση του κυνηγιού στα καμένα κ.λπ. Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, μπορεί να διαβαστεί και ως έμμεσο άδειασμα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής ιδίως μετά τη φωτιά στη ΒΑ Αττική, όταν, όμως, το Μαξίμου τον κάλυψε απόλυτα και ιδιαίτερα με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές.