«Επιχείρηση Δυναμό» στην άδεια Λεωφόρο. Ο Παναθηναϊκός δίνει ιδέες στον Κρίστοφερ Νόλαν για το σίκουελ της ταινίας «Δουνκέρκη». Τέτοιας έντασης και μεγέθους ήταν η υποχώρηση και –τελικά –η διαφυγή των παικτών του Παναθηναϊκού από τα στρατεύματα του Ζοζέ Ανιγκό που προήλασαν στα εδάφη των Πρασίνων, που αν την έβλεπε ο άγγλος σκηνοθέτης θα ζητούσε τα δικαιώματα του σεναρίου. Στις επόμενες ημέρες, αν όχι μήνες, οι ποδοσφαιριστές του Λεβαδειακού θα αναρωτιούνται πώς κατάφεραν να τους ξεφύγουν οι εγκλωβισμένοι αντίπαλοι που μόνο το Τριφύλλι θύμιζε ποια ομάδα εκπροσωπούν.
Ακόμα και ο στρατηγός των Πρασίνων Μαρίνος Ουζουνίδης έμεινε με την απορία πώς ο Λεβαδειακός δεν έφυγε από τη Λεωφόρο με τους τρεις βαθμούς της νίκης. Η δήλωση του θρακιώτη προπονητή τον φέρνει σε δύσκολη θέση έναντι της ηγεσίας της ομάδας του που θεωρεί πως έπεσε θύμα αόρατων εξωγενών παραγόντων, συνδυάζοντας προφανώς την –υπερβολική –αποβολή του Ευαγγέλου με την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΠΟ. Οι εμφανίσεις του Λεβαδειακού, ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, υποχρέωσε σε λευκή ισοπαλία και τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα, πιθανόν να εντάσσονται στη γενικότερη άνοδο που παρουσιάζουν οι «μικροί» της Σούπερ Λίγκας.
Η νεοφώτιστη Λαμία αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της τάσης. Στην τύποις έδρα τους, στο γήπεδο του Ατρομήτου, οι Κυανόλευκοι έβαλαν δύσκολα στον Ολυμπιακό. Οι τελικές της Λαμίας στο πρώτο ημίχρονο ήταν οκτώ έναντι τριών του πρωταθλητή.
Και ο ΠΑΣ όμως δεν πήγε άσχημα απέναντι στην ΑΕΚ, την οποία υποχρέωσε σε λευκή ισοπαλία.
Ολυμπιακός και ΑΕΚ επηρεάστηκαν σαφώς από τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχτεί αν ανήκουν στον ποδοσφαιρικό μονοφυσιτισμό ή θα καταφέρουν να ισορροπήσουν στις δύο βάρκες, των υποχρεώσεών τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Οταν η Ιστορία θέλει να ειρωνευτεί τους επιβήτορές της, βάζει τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα να παίξουν μεταξύ τους 95 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισόδου των τουρκικών στρατευμάτων στη Σμύρνη. Στις 27 Αυγούστου 1922 τα στρατεύματα του Κεμάλ μπήκαν στη Σμύρνη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο διοικητής Νουρεντίν πασάς παρέδωσε στους εξαγριωμένους Τούρκους τον μητροπολίτη Χρυσόστομο που βρήκε μαρτυρικό θάνατο.
Ο Πανιώνιος και ο Απόλλωνας αποτέλεσαν τον φάρο για χιλιάδες πρόσφυγες στον σχεδόν έναν αιώνα από την καταστροφή της Σμύρνης και κόντρα στους καιρούς συνεχίζουν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές των ανθρώπων που κυνηγήθηκαν από τα χώματα της Ιωνίας.