Μια ποδοσφαιρική Lehman Brothers στήνεται τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Ο ηγέτης των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος στις επερχόμενες εκλογές Μάρτιν Σουλτς άσκησε κριτική για τα τεράστια ποσά που δίνονται για μεταγραφές παικτών και συμβόλαια.

Ο Σουλτς σημείωσε πως το ιδανικό θα ήταν οι ποδοσφαιριστές να φορολογούνται στις χώρες όπου παίζουν ποδόσφαιρο, ενώ για τα ποσά που διακινούνται τόνισε πως αποτελούν γροθιά στο στομάχι των φιλάθλων.

Ο επικεφαλής της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν προσπαθεί να φέρει το θέμα στην Κομισιόν προκειμένου να θεσμοθετηθεί σάλαρι καπ στα αμερικανικά πρότυπα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Mladina» της Λιουμπλιάνας, ο ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επεσήμανε πως «η δημιουργία του σάλαρι καπ θα αναγκάσει τους συλλόγους να είναι πιο προσεκτικοί. Θα γίνει μεγάλη μάχη κι αν την κερδίσουμε, θα επέλθει, κατά τη γνώμη μου, ιστορική αλλαγή».

Κατά τον σλοβένο παράγοντα, το πιο ανησυχητικό είναι η πολιτική των πλούσιων ομάδων να αποκτούν παίκτες που στην ουσία δεν τους χρειάζονται με μοναδικό σκοπό να αποδυναμώσουν τους αντιπάλους.

Επικριτική για τα τρελά ποσά που δίνονται για ποδοσφαιριστές εμφανίστηκε και η Διεθνής Ενωση των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro). Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατ. ευρώ, ο γενικός γραμματέας της FIFPro Τέο φαν Σέγκελεν ζήτησε την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ερευνηθεί αν τηρούνται οι κανόνες των μεταγραφών που εγκρίθηκαν το 2001.

Συνεχίζουν

Παρά τις αντιδράσεις, οι ομάδες εξακολουθούν να δαπανούν τεράστια ποσά για αμφιβόλου ποιότητας παίκτες. Χθες ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Ντεμπελέ από την Ντόρτμουντ στην Μπαρτσελόνα έναντι του συνολικού ποσού των 145 εκατ. ευρώ. Ο ισπανικός Τύπος θυμίζει πως την ίδια ημέρα πριν από 20 χρόνια η Μπέτις είχε αποκτήσει για ποσό ρεκόρ τον Βραζιλιάνο Ντένιλσον. Η μετακίνηση του Εμπαπέ ως δανεικού από τη Μονακό στην Παρί θεωρείται δεδομένη, με την υποχρέωση των Παριζιάνων να πληρώσουν στους Μονεγάσκους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη σεζόν. Ο διάδοχος του Εμπαπέ είναι ο Γιόβετιτς, ενώ για τη θέση του Ντεμπελέ η Ντόρτμουντ απέκτησε τον Γιαρμολένγκο με 25 εκατ. ευρώ. Η Λίβερπουλ απέκτησε επίσης τον Κεϊτά από τη Λειψία με 52 εκατ. ευρώ, αλλά ο παίκτης θα γίνει δικός της την επόμενη σεζόν. Και βέβαια εκκρεμεί το θέμα του Κουτίνιο. Η Μπαρτσελόνα φέρεται να προσφέρει 160 εκατ. ευρώ στη Λίβερπουλ και εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών.