Ηταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ εναντίον της τρομοκρατίας. Μισό εκατομμύριο Ισπανοί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Βαρκελώνης, της τελευταίας ευρωπαϊκής πόλης που επλήγη από τρομοκρατικό χτύπημα –το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 100. Κύριο σύνθημα «No tinc por» –«Δεν φοβάμαι» στα καταλανικά.

Η διαδήλωση, η μεγαλύτερη στην πόλη από το 2003, όταν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν διαδηλώσει εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, διοργανώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας. Η Αντα Κολάου, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, κάλεσε τον κόσμο «να γεμίσει τους δρόμους» και να δείξει ενότητα απέναντι στις απειλές και άλλων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Ισπανίας που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό το Ισλαμικό Κράτος.

Αλληλεγγύη αλλά και γιούχα. Η έκκληση για ενότητα και η προσπάθεια να μην πολιτικοποιηθεί η πορεία δεν εισακούστηκαν, καθώς καταλανοί αυτονομιστές στο τέλος της πορείας γιουχάισαν τον βασιλιά Φελίπε, ο οποίος σπάζοντας το πρωτόκολλο αναμείχθηκε με τους διαδηλωτές. Μαζί με τον Φελίπε συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πολλοί υπουργοί, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Κάρλες Πουιγκμόντ, οι επικεφαλής πολλών από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας και στελέχη των εργατικών συνδικάτων. Υπήρχαν πολλές σημαίες της καταλανικής ανεξαρτησίας και αρκετές ισπανικές –κάτι που δεν βλέπει κάποιος συχνά στη Βαρκελώνη. Επίσης, κάποιος μπορούσε να δει πολλά πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα όπως «δικοί σας οι πόλεμοι, δικοί μας οι νεκροί» που έκαναν έκκληση να σταματήσει το εμπόριο όπλων, αναφερόμενα σε πρόσφατη απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία.

Παρ’ όλα αυτά, το βασικό θέμα της πορείας ήταν η αλληλεγγύη και το «no tinc por» ήταν το μοναδικό σύνθημα που ακούστηκε. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινα, άσπρα και κίτρινα τριαντάφυλλα, τα χρώματα της Βαρκελώνης –οι ανθοπώλες της πόλης μοίρασαν 70.000 τριαντάφυλλα. Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης από πολλούς δημάρχους από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων του Λονδίνου Σαντίκ Καν του Παρισιού Αν Ινταλγκό και της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Σε μια σύντομη τελετή, η ηθοποιός Ρόζα Μαρία Σαρντά διάβασε ένα ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και είπε: «Δεν θα μπορέσουν να μας διαχωρίσουν, δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε πολλά εκατομμύρια άνθρωποι που απορρίπτουν τη βία και υπερασπιζόμαστε τη συνύπαρξη –από το Μάντσεστερ και το Ναϊρόμπι έως το Παρίσι, τη Βαγδάτη, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και την Καμπούλ».

Η εκπρόσωπος μιας ισλαμικής οργάνωσης Μίριαμ Χατίπι είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Δεν φοβόμαστε επειδή γνωρίζουμε ότι η αγάπη θα θριαμβεύσει πάνω στο μίσος». Η σιωπή ήταν απόλυτη όταν δύο μουσικοί έπαιξαν με βιολοντσέλο το «El Cant dels Ocells» (Το τραγούδι των πουλιών), το παραδοσιακό παιδικό τραγουδάκι που έκανε διάσημο ο Πάμπλο Καζάλς στην εξορία, μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Το τραγούδι έχει γίνει σύμβολο των ζοφερών ετών της καταπίεσης από τη δικτατορία του Φράνκο.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου είπε: «Μιλάμε πολύ για τη διαφορετικότητα, αλλά δεν είναι αρκετό να μιλάμε για αυτήν, πρέπει να την κάνουμε πραγματικότητα. Μια επίθεση όπως αυτή σημαδεύει μια πόλη, τη χώρα και τον λαό. Ομως, είναι ένα πράγμα εάν αφήσει κάποια πληγή και άλλο εάν αφήσει ουλή».

6.000 κάλπες για το δημοψήφισμα. Την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλωνία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκαν από έξι νεαρούς ηλικίας 17-24 ετών, μαροκινής καταγωγής, που είχαν μεγαλώσει στην πόλη Ριπόλ βορείως της Βαρκελώνης. Ολοι τους σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Σε αυτή την πόλη των Πυρηναίων πραγματοποιήθηκε παράλληλη εκδήλωση το Σάββατο. Η Χαντίφα Ουμπακίρ, αδελφή ενός από τους τζιχαντιστές της Καμπρίλς, ζήτησε με δάκρυα στα μάτια «να απορριφθεί το μήνυμα του τζιχαντισμού, μια στρεβλή ιδεολογία που δεν έχει λογική». Η ομιλία της μεταδόθηκε απευθείας από την καταλανική τηλεόραση. Λίγες ημέρες νωρίτερα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού που σκοτώθηκε στην επίθεση στη Λας Ράμπλας αγκάλιασε τον ιμάμη της πόλης Ρούμπι. «Η αγκαλιά αυτή συμβολίζει την ήττα όσων μας έβλαψαν» σχολίασε η Αντα Κολάου.

Τόσο η Κολάου όσο και ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουιγκμόντ, απέφυγαν να σχολιάσουν το γιουχάισμα προς τον βασιλιά Φελίπε και τα στελέχη της κυβέρνησης και ανέφεραν πόσο εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου «και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο». Πάντως, μία ημέρα νωρίτερα ο Πουιγκμόντ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας θα διεξαχθεί, όπως έχει αποφασισθεί, την 1η Οκτωβρίου, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης. Μάλιστα, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης τόνισε ότι οποιαδήποτε αναβολή ή ακύρωση «θα είναι σαν να υποχωρούμε έναντι των τρομοκρατών». Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, χωρίς όμως να αναφέρει ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει. «Εχουμε ήδη 6.000 κάλπες» πρόσθεσε ο Πουιγκμόντ. «Δεν βλέπω τι μπορεί να κάνει το κράτος για να μπορέσει να μας σταματήσει».

Ελληνικής καταγωγής το τελευταίο θύμα

Μια Ελληνίδα έγινε το 16ο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη. Η 51χρονη γυναίκα, γερμανικής υπηκοότητας και ελληνικής καταγωγής, βρισκόταν στη Λας Ράμπλας μαζί με τα δύο παιδιά της την ώρα που ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ οδηγώντας το λευκό φορτηγάκι σκόρπισε τον θάνατο. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Μαρ ντε Μπαρσελόν σε κρίσιμη κατάσταση. Τα τραύματά της ήταν πολύ σοβαρά και είχε υποβληθεί σε δύσκολη χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε συνολικά οκτώ ώρες. Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης είχε κριθεί κλινικά νεκρή και η οικογένειά της αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της.