Το Χιούστον, η τέταρτη σε μέγεθος πόλη των ΗΠΑ, βρίσκεται κάτω από τα νερά. Τα κανάλια που διασχίζουν την πόλη και τα περίχωρα άρχισαν να υποχωρούν τη νύχτα του Σαββάτου εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Χάρβεϊ. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν χάσει τη ζωή τους έξι άτομα. Σε ορισμένες περιοχές του Χιούστον το νερό έφτασε τις στέγες των σπιτιών. Τα αεροδρόμια και οι μεγάλες λεωφόροι είναι κλειστές. Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης και με δεδομένο ότι οι βροχές θα συνεχιστούν σε αυτό τον ρυθμό για μέρες, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα το Τέξας.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Αμποτ. «Μην παρασυρθείτε από την ηρεμία που επικρατεί σήμερα και πιστέψετε ότι η καταιγίδα έχει περάσει» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ, ζητώντας από τους κατοίκους να μη βγουν από τα σπίτια τους.
Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε ότι δεν έχουν σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλες πλημμύρες, κάτι που επιβεβαίωσε και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε μια πόλη 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 δέχθηκε 56.000 κλήσεις μέσα σε 15 ώρες.
Ο πληθυσμός έχει καταληφθεί από πανικό. Πολλοί προσπάθησαν να διαφύγουν με τα αυτοκίνητά τους, κάτι που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα αφού τα αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στο νερό. Ορισμένοι χρησιμοποιούν κανό για τις μετακινήσεις τους. Μέχρι στιγμής, 22 πόλεις έχουν λάβει εντολή να εκκενωθούν. Αλλά η καθυστέρηση με την οποία δόθηκε αυτή η εντολή έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Και ο δήμαρχος του Χιούστον δικαιολογείται λέγοντας ότι δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζει ποιες γειτονιές θα πλήττονταν από τον τυφώνα. «Αν δώσεις εντολή εκκένωσης σε μια τέτοια κατάσταση, τα αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν εφιαλτικά» είπε.
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας ExxonMobil ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του στον πετροχημικό πόλο Μπέιταουν, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Αλλά και η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια «ελεγχόμενη διακοπή» της λειτουργίας του διυλιστηρίου και του χημικού εργοστασίου της στο Ντιρ Παρκ εξαιτίας της συνεχιζόμενης βροχής και των πλημμυρών που έχουν σημειωθεί στην περιοχή. Μόνο το απαραίτητο προσωπικό θα παραμείνει στο εργοστάσιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Στις ακτές του Τέξας είναι συγκεντρωμένο το ένα τρίτο των αμερικανικών διυλιστηρίων πετρελαίου, ενώ ο Κόλπος του Μεξικού αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής της χώρας. Ο Ρικ Τζόσουικ, στέλεχος της εταιρείας Pira Energy, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του θα αυξηθούν πρόσκαιρα ως αποτέλεσμα της καταιγίδας, αλλά σταδιακά θα ξαναπέσουν. «Σε προηγούμενες καταιγίδες, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στο αποκορύφωμά τους δύο εβδομάδες μετά το γεγονός, αλλά πολύ γρήγορα επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα» τόνισε.

Ευκαιρία για τον Τραμπ

Οι πλημμύρες στο Τέξας αποτελούν την πρώτη μεγάλη φυσική καταστροφή που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Τραμπ από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Μέχρι τώρα, ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί το μόνο μέσο που γνωρίζει, το twitter, για να εξάρει τις προσπάθειες που γίνονται. Ξέρει καλά όμως ότι τα αργά αντανακλαστικά που έδειξε το 2005 ο Τζορτζ Μπους απέναντι στον τυφώνα Κατρίνα αποτέλεσαν ένα ισχυρό πλήγμα από το οποίο η προεδρία του, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στο Ιράκ, ουσιαστικά δεν συνήλθε ποτέ. Ενας καλός χειρισμός της καταστροφής αυτής, πάλι, μπορεί να δώσει στον Τραμπ την ευκαιρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες που του είχε προκαλέσει η τραγωδία της Σάρλοτσβιλ.