H μεταναστευτική κρίση και οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο ήταν το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής τεσσάρων ηγετών ευρωπαϊκών χωρών που φιλοξένησε χθες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε για το θέμα αυτό και ηγέτες από τρία αφρικανικά κράτη στο Παρίσι. Αίσθηση όμως δημιουργεί το γεγονός ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το Προσφυγικό δεν εκλήθη να βρίσκεται στη συζήτηση, όπου θα μελετηθούν νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ετσι λοιπόν μαζί με τον Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι θα συζητήσουν μαζί με τους ηγέτες του Τσαντ, του Νίγηρα και της Λιβύης την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να διαφεύγουν τον πολέμο, την πείνα και τις πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική.
Οι καραβιές των απελπισμένων προς την Ιταλία είχαν μειωθεί όταν σημειώθηκε το μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όμως επαναλήφθηκε από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και κυρίως από τη Λιβύη που δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, με την Ιταλία και την Ισπανία να δέχονται πλέον όλο και μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους.
Μέσα στο καλοκαίρι, ο Μακρόν έδειξε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ελεγχθεί κάπως το πέρασμα της Μεσογείου από τη Λιβύη. Πρότεινε τη δημιουργία hotspots στην Αφρική που θα χειρίζονται τις αιτήσεις ασύλου, μια ιδέα τη βιωσιμότητα της οποίας αμφισβητούν τόσο πολλές ευρωπαϊκές όσο και αφρικανικές χώρες.
Ουσιαστικά, σήμερα θα γίνει μια προσπάθεια αξιολόγησης της κατάστασης και του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε. «Φαίνεται ότι η μετανάστευση αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις χώρες» δήλωσε αξιωματούχος του μεγάρου των Ηλυσίων στο πρακτορείο Ρόιτερ, σημειώνοντας ότι το Παρίσι θέλει να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί το θέμα στα αρχικά στάδια. «Συμφωνούν όλοι ότι θα είναι χρήσιμο να υπάρχουν στο τραπέζι εκπρόσωποι των τριών αφρικανικών κρατών –το Τσαντ και ο Νίγηρας απ’ όπου περνούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να φθάσουν στη Λιβύη, εκεί όπου υπάρχουν πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ανησυχητικά».
Η κυβέρνηση του Νίγηρα ζητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση για θέματα ασφάλειας και επιμένει ότι δεν χρειάζονται καινούργια hotspots όσον αφορά την υποβολή αιτήσεων ασύλου, μια και τα ήδη υπάρχοντα επαρκούν, αναμένονται όμως με ενδιαφέρον από τα αφρικανικά κράτη οποιεσδήποτε νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Χθες πάντως, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε στους ηγέτες και μια μελέτη για τη βιωσιμότητα των νέων προτάσεων.
Η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν επίσης παρούσα στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου για το θέμα. «Ελπίζουμε να επιταχύνουμε τη μεταφορά προς τη Λιβύη ευρωπαϊκών κεφαλαίων που ήδη έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση» ανακοίνωσε ιταλική κυβερνητική πηγή. «Η Ιταλία και η Γερμανία συγκεκριμένα έχουν δεσμευθεί να στείλουν κονδύλια στη Λιβύη και σε άλλες αφρικανικές χώρες ώστε να γίνει προσπάθεια ελέγχου της μετανάστευσης, όμως η Γαλλία και η Ισπανία χρειάζεται να εμπλακούν πιο ενεργά» πρόσθεσε.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στην Ισπανία, ιταλοί και ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θέλουν να συζητήσουν και θέματα αντιτρομοκρατικής συνεργασίας.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ότι επιθυμεί οι εταίροι στην ΕΕ «να αναλύσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς συνεργασίας» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να εξετάσουν προοπτικές για την ενίσχυση και τη βελτίωσή τους».