Το ευρώ έσπασε και το φράγμα των 1,20 δολαρίων έπειτα από νέο ράλι που σημείωσε χθες στις διεθνείς αγορές. Πλέον η φετινή κούρσα του ενιαίου νομίσματος έναντι του αμερικανικού έχει φτάσει το 15% και τα μάτια όλων είναι πλέον στραμμένα στον Μάριο Ντράγκι για να δουν εάν θα προχωρήσει σε λεκτική παρέμβαση για να ανακόψει την ξέφρενη αυτή κούρσα. Η νέα άνοδος του ευρώ σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προκαλώντας φόβους για γενικότερη ενίσχυση των εντάσεων ή ακόμη και σύγκρουση στην περιοχή. Η κίνηση της Βόρειας Κορέας ενέτεινε τις ανοδικές τάσεις που καταγράφει το τελευταίο διάστημα το ενιαίο νόμισμα, προκαλώντας γενικότερα φυγή προς ασφαλέστερες επενδύσεις και πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια.

Χθες σημειώθηκε μεταξύ άλλων αύξηση στις αγορές αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων και μικρή άνοδος του χρυσού στα 1.326 δολάρια η ουγκιά. Υποχώρηση που κυμάνθηκε από 1% έως 1,5% σημείωσαν πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι αγορές προσδοκούσαν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα έκανε κάποια αναφορά στο ισχυρό ευρώ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν παρευρέθη στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ όμως δεν έδωσε κάποιο σήμα για τις προθέσεις του και παίκτες των αγορών αποφάσισαν να δοκιμάσουν το ψυχολογικό όριο των 1,20 δολαρίων. Την ίδια στιγμή, οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει κάποια στιγμή να περιορίζει σταδιακά το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης –και κατά συνέπεια τη χαλαρή νομισματική πολιτική –καθώς η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει σαφή σημάδια βελτίωσης. Η νευρικότητα που έχει δημιουργηθεί από την ένταση που επικρατεί μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, όπου το σχοινί τεντώνεται συνεχώς, επέδρασε στη συνέχεια σημαντικά στην ψυχολογία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, κάνοντας πιο έντονη την πτώση του δολαρίου.

Αναλυτές επενδυτικών οίκων και τραπεζών εκτιμούσαν ότι η μη αναφορά του Ντράγκι στο ισχυρό ευρώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Tζάκσον Χολ άνοιξε την πόρτα στην αγορά να δοκιμάσει φετινά νέα υψηλά επίπεδα για το ενιαίο νόμισμα. Μέσα στον Αύγουστο η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται σε περίπου 2%. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής και ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να δώσει τότε κάποιο σήμα για τις ισοτιμίες. Ισχυρότερο ευρώ σημαίνει χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα και πιθανά μικρότερα κέρδη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.