Το οικονομικό κόστος από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ θα είναι τεράστιο με ορισμένες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 100 δισ. δολάρια. Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος διαφοροποιούνται σημαντικά, με τη χαμηλότερη να κάνει λόγο για ζημιές 30 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα όμως με τον αναλυτή επί ασφαλιστικών θεμάτων της Imperial Capital στη Νέα Υόρκη Ντέιβιντ Χέιβενς που μίλησε στο Bloomberg, το κόστος τελικά μπορεί να φτάσει ακόμη και το ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ. δολαρίων. Ηδη έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες σπίτια, ενώ οι αμερικανικές Αρχές εκτιμούν ότι περίπου 30.000 άτομα θα χρειαστεί να αναζητήσουν στέγη.

Για λόγους σύγκρισης, ο τυφώνας Κατρίνα είχε προκαλέσει το 2005 ζημιές ύψους 120 δισ. δολαρίων. Από αυτές τις ζημιές τα 80 δισ. τα κάλυψαν ασφαλιστικές εταιρείες. Ο τυφώντας Σάντι που έπληξε τις ΗΠΑ το 2012 είχε προκαλέσει ζημιές 75 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει ήδη λόγο για πολύ υψηλό κόστος από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ και υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Λόγω των φυσικών αυτών φαινομένων πολλά νοικοκυριά στις ΗΠΑ συνηθίζουν να κάνουν ασφάλεια κατά φυσικών καταστροφών. Αυτό όμως είναι πιο συνηθισμένο στην Ανατολική Ακτή που πλήττεται περισσότερο από τέτοια καιρικά φαινόμενα και λιγότερο σε περιοχές όπως το Τέξας που έχει πλήξει καίρια η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Ο Χάρβεϊ έχει πλήξει καίρια όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτές και οι πετρελαϊκές, πολλές από τις οποίες έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τις δραστηριότητές τους λόγω των εξελίξεων. Εταιρείες όπως η Exxon Mobil έχουν κλείσει εγκαταστάσεις τους όπως διυλιστήρια, τα οποία αναμένεται ότι θα ανοίξουν έπειτα από αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες. Από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ έχει επηρεαστεί η παραγωγή 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Επίσης έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητα διύλισης υγρών καυσίμων.