Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε χθες την πάγια θέση του πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι της παρούσης, αλλά ζητούμενο παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις και οι προσπάθειες δεν πρέπει να ατονήσουν. Σε συνέντευξή του, σε γερμανική εφημερίδα, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους λέγοντας πως «προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». Αιτιολογώντας τη θέση του, σημείωσε πως «μια συζήτηση για ελάφρυνση θα έστελνε λάθος μήνυμα και η Αθήνα θα νόμιζε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με περισσότερη χαλαρότητα την κατάσταση». Εκτός αυτού, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, μιας και οι όροι αποπληρωμής είναι αποδεκτοί».

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, «η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους. Πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Το σημαντικότερο είναι ότι όσο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν την ευθύνη της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής οφείλουν να επωμιστούν και τις όποιες συνέπειες».

Ερωτηθείς γιατί δεν ζητά πια όπως στο παρελθόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε πως «σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα τηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε. Για τον λόγο αυτόν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση. Οι προσπάθειες ωστόσο δεν πρέπει να ατονήσουν».