Πονοκέφαλος επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναζητούν τη δύσκολη ισορροπία που θα επιτρέψει στον Πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει μια πανηγυρική εμφάνιση στη ΔΕΘ, καίτοι θα κρατάει… άδειο καλάθι. Στο θετικό κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει το Μαξίμου αποσκοπούν και οι διαβεβαιώσεις ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί περίπου με εξπρές διαδικασίες. Η συνταγή που αναζητείται φαίνεται πως βασίζεται στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, προκειμένου να περάσουν τεχνητά σε δεύτερο πλάνο οι μνημονιακές δεσμεύσεις και ο νέος κύκλος των συζητήσεων με τους δανειστές. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, έστω και αν αρκεστεί σε υποσχέσεις για την περίοδο μετά το 2018-2019 –εάν και εφόσον όμως το επιτρέψουν οι επιδόσεις της οικονομίας και οι πιέσεις των δανειστών, με τα πρώτα σύννεφα ως προς τη στάση του ΔΝΤ να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, με το ενδεχόμενο να έρθουν πιο μπροστά τα μέτρα της περιόδου 2019-2020 ή να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα.
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Ακολουθώντας αυτή τη λογική και με το αγκάθι της αξιολόγησης στο Δημόσιο να πληγώνει την κυβέρνηση, αλλά και τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά ενόψει της επανεκκίνησης των συζητήσεων με τους θεσμούς, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει απόψε την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η Γαλλία παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, το ζήτημα θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη Μακρόν. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφενός στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και αφετέρου στην απλούστευση των διαδικασιών, ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται εξάλλου να συνδέσει την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης με τον στόχο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αναπτυξιακή της προοπτική, στη βάση της «δίκαιης ανάπτυξης» που σκοπεύει να αναπτύξει στη ΔΕΘ. Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Παπαστράτος και με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ… Το επενδυτικό success story που επιχείρησε να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό των άμεσων επενδύσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο και υπερθεματίζοντας όσον αφορά την απόφαση για έξοδο στις αγορές, είναι σαφές ότι προετοιμάζει το έδαφος για την επίσκεψη Μακρόν, καθώς το Μαξίμου ελπίζει να κομίσει «δώρα» στον τομέα αυτό ο γάλλος πρόεδρος. Επίσης, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσπαθούν να αποδράσουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται ήδη με τις ολοένα και αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, την ώρα που η φοροδοτική τους ικανότητα έχει εξαντληθεί. Τον σκοπό αυτόν υπηρετούν και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση, όπως π.χ. οι αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τα… παρεπόμενα σενάρια για δημοψήφισμα.