«Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα. Δεν είμαι η ελληνική κυβέρνηση». Αυτήν την απάντηση έδωσε η Ανγκελα Μέρκελ στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» αν μπορεί να αποκλείσει ένα τέταρτο Μνημόνιο για την Ελλάδα.

Τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να δεσμευθεί για την κατάληξη του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας, που ολοκληρώνεται σε ακριβώς έναν χρόνο. Στη χθεσινή «θερινή συνέντευξη Τύπου», η Μέρκελ συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Μπορώ μόνον να πω ότι σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από έναν χρόνο, τότε είχα πολύ μεγαλύτερους φόβους» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. «Εύχομαι στην Ελλάδα κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι για πολλούς Ελληνες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά πιστεύω ότι και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη σταδιακή άνοδο του βιοτικού επιπέδου» είπε η καγκελάριος .

Προϋπόθεση για όλα αυτά, στον συλλογισμό της καγκελαρίου, είναι η απαρέγκλιτη πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. «Ελπίζω και ξεκινώ από το δεδομένο ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί» είπε η Μέρκελ. «Η Ελλάδα είχε κάποιες πολύ επιτυχημένες στιγμές, όταν πλασάρισε ομόλογα στις αγορές, αυτό ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση» επεσήμανε. «Εάν υλοποιηθεί το πρόγραμμα, πιστεύω ότι θα υπάρχουν θετικές προοπτικές» εκτίμησε η γερμανίδα καγκελάριος.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, η Μέρκελ συντάσσεται με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετεξελιχθεί ο μηχανισμός ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Μπορώ να φανταστώ επίσης έναν υπουργό Οικονομίας και υπουργό Οικονομικών» είπε η καγκελάριος, που βλέπει την ευρωζώνη σε θετική πορεία. «Ολες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» διαπίστωσε. Επίσης ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε αισθητά και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται. «Αυτά είναι καλά μηνύματα» είπε η Μέρκελ. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «τα προβλήματα κυρίως με την ανεργία των νέων επ’ ουδενί δεν έχουν λυθεί». Αλλά η κατάσταση είναι «αισθητά καλύτερη» απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. «Αυτό είναι επίτευγμα των χωρών που υλοποίησαν πολύ θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, αδιάφορο αν ήταν σε πρόγραμμα ή όχι» κατέληξε η Μέρκελ.

ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Προσφυγική κρίση, Μεταναστευτικό, σχέσεις με Τουρκία, μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά και το μέλλον των κινητήρων ντίζελ, «γάμος για όλους», υπηρεσιακές μετακινήσεις της καγκελαρίου: για όλα κλήθηκε χθες η Ανγκελα Μέρκελ να δώσει απαντήσεις στην κατάμεστη από γερμανούς συντάκτες και ξένους ανταποκριτές αίθουσα της Μπούντες-πρέσε-κονφερέντς. Στην αντιπαράθεση με την Αγκυρα, η καγκελάριος ανήγγειλε ότι η Γερμανία θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Για την απόφαση αυτή θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συναντάται σήμερα στο Βερολίνο. «Δεν βλέπω, δεν βλέπουμε στην κυβέρνηση να δίνουμε σχετική εντολή τους επόμενους μήνες, όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει», είπε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης πρέπει να έχει την έγκριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Το «βέτο» που ανακοίνωσε η Μέρκελ ήταν και έμμεση απάντησή της στην κριτική του αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς ότι δεν απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν. «Για πόσον καιρό θα παρακολουθούμε άπραγοι τον Ερντογάν να μας σέρνει από τη μύτη;» είχε τονίσει ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD.