Σε αλλαγή της πολιτικής ατζέντας προχωρά η ΝΔ ενόψει ΔΕΘ, με προβολή των δικών της θετικών προτάσεων κυρίως για τους αδύναμους πολίτες, βλέποντας ότι η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την έξοδο από την κρίση και επιχειρεί να κρύψει τα σκληρά μέτρα που πλήττουν την κοινωνία. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταδείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απλά «δεν μπορεί» και πως αντίθετα η ΝΔ έχει τις απαντήσεις όχι μόνο για τα σημερινά προβλήματα, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας την «επόμενη μέρα».

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ από εδώ και στο εξής έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Επεσήμανε δηλαδή πως την πολιτική ατζέντα την καθορίζει η ΝΔ με «όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας». Εδωσε δε εντολή στους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πιο παρεμβατικοί στους τομείς τους, να αναδεικνύουν θέματα αξιοποιώντας τα κοινοβουλευτικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και να εστιάζουν την κριτική τους και τις προτάσεις τους «σε αυτά που απασχολούν τους πολλούς, κυρίως τους πιο αδύναμους».

«ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ». Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο αρχηγός της ΝΔ την κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας και πως το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες «είναι οι καρέκλες τους». Εξηγώντας γιατί θεωρεί επιβεβλημένο η ΝΔ να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπλύνει τις αποτυχίες της με ένταση και πόλωση. «Το δικό μας βλέμμα είναι στην επόμενη μέρα. Και αυτό που με απασχολεί είναι πώς θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα. Και όχι πώς θα διχάζουμε διαρκώς τους Ελληνες, ανοίγοντας τα τραύματα του 20ού αιώνα» σχολίασε, βάζοντας στο στόχαστρό του την επιλογή της κυβέρνησης να επιμένει στη συζήτηση για τον ναζισμό και τον σταλινισμό.

Χρέος της ΝΔ και συνακόλουθα και των γαλάζιων τομεαρχών –όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης –είναι να επικεντρωθούν στα πραγματικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες. Αυτά είναι μεταξύ άλλων,ανέφερε, πώς θα έρθουν οι νέες δουλειές, πώς και με ποια σειρά η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους, πώς θα γίνει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες, πώς θα υπάρχει ασφάλεια αλλά και καλά πανεπιστήμια, σχολεία και νοσοκομεία. Ακριβώς αυτά είναι τα θέματα –υπογράμμισε –στα οποία πρέπει να δώσει βάρος η αξιωματική αντιπολίτευση και κατά τη φετινή παρουσία της στη Θεσσαλονίκη. «Θα μιλήσουμε για το μέλλον, όχι για το παρελθόν. Θα μιλήσουμε για τις δουλειές και την ασφάλεια των πολλών. Θα μιλήσουμε για τη ζωή που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι» είπε περιγράφοντας τον στρατηγικό στόχο της γαλάζιας εμφάνισης στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας μια μίνι αξιολόγηση των επιδόσεων των τομεαρχών, αλλά και με μια δόση αυτοκριτικής, είπε πως τον τελευταίο χρόνο η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πολλές θετικές προτάσεις αλλά δεν έτυχαν όσης προβολής θα ήθελε.

ΠΥΡΑ. Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιμένει να ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα που αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» της, δηλαδή την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως αυτές τις ημέρες φτάνουν στους πολίτες τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας «είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το 2014 και ότι θα μειώσει το 2016». Επέκρινε δε τη συγκυβέρνηση για την επίθεσή της στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, σημειώνοντας πως «τα σημάδια φορολογικής εξάντλησης της κοινωνίας είναι πλέον ορατά» και πως δεν αντέχουν άλλη υπερφορολόγηση.

Πυρά εκτόξευσε χθες το γαλάζιο στρατόπεδο και για το θέμα των επενδύσεων με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εργοστάσιο της Παπαστράτος. «Η πραγματικότητα είναι ότι επενδύσεις και Τσίπρας δεν είναι λέξεις συμβατές. Απότα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Σκουριές και το Ελληνικό. Προτρέπουμε τον κ. Τσίπρα, πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, ναπεράσει και απότις Σκουριές και ναεξηγήσει στους εργαζομένους την πολιτική του» ήταν το καυστικό σχόλιο της Πειραιώς.