Πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2018 αναμένεται να κάνει η νέα επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, με αντικείμενο τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ράβδων καπνού για το θερμαινόμενο καπνικό προϊόν IQOS.
Στους χώρους του υφιστάμενου εργοστασίου, που επισκέφθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, αρχίζουν αμέσως οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες για τη μετατροπή του σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού, προκειμένου μέσα στον Οκτώβριο να τοποθετηθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ώστε στις αρχές του 2018 να αρχίσει η παραγωγή, η οποία και θα εξάγεται σε 30 χώρες.
Το γεγονός έχει τη δική του σημασία, όχι μόνο επειδή η νέα μονάδα θα δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας, αλλά και επειδή το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ. Ξεναγώντας στους χώρους του εργοστασίου τον Πρωθυπουργό, μαζί με τους υπουργούς Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξανδρο Χαρίτση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης χαρακτήρισε την επένδυση «σταθμό για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά και την ελληνική οικονομία με ισχυρό αποτύπωμα στην πρωτογενή παραγωγή και την κοινωνία».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να εμφανίσει φιλεπενδυτικό προφίλ, λίγο πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, χαρακτήρισε το έργο «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, πολλώ δε μάλλον σε μια εποχή τρομακτικής αποεπένδυσης.Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του για το πώς ο ίδιος είχε αντιδράσει στην ανακοίνωση από τον επικεφαλής της Παπαστράτος όταν εκείνος τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του, στις αρχές του 2015 για να του παρουσιάσει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δρομολόγηση της επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όταν τελείωσε εκείνη η συνάντηση, ο ίδιος είχε γυρίσει στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τότε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, ρωτώντας τον «είσαι σίγουρος πώς δεν μας κοροϊδεύει»; Υπονοώντας δηλαδή ότι η πρόταση αυτή ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το αρνητικό εκείνη την εποχή επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας, η οποία αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το 2015, παραμένει ακόμη και σήμερα αντιδημοφιλής προορισμός για ξένα κεφάλαια, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία.
ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΠΝΑ. Το νέο έργο χρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια της μητρικής της Παπαστράτος και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων κτιρίων, την εγκατάσταση δέκα γραμμών παραγωγής ράβδων καπνού (heets), και δύο γραμμών επεξεργασίας καπνού.
Σε πλήρη λειτουργία, η καινούργια επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου να παράγει ετησίως 20 δισεκατομμύρια ράβδους καπνού (heets), διακόπτοντας οριστικά την παραγωγή τσιγάρων. Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι η Philip Morris International και η Παπαστράτος θα πάψουν να απορροφούν σημαντικές ποσότητες από ελληνικά καπνά Ανατολικού Τύπου, καθώς αυτά θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό στο χαρμάνι των νέων ράβδων καπνού.
Το IQOS είναι ένα από τα τέσσερα προϊόντα της Philip Morris που δεν περιλαμβάνουν καύση. Στην ουσία, το IQOS είναι μια μπαταρία σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, που φορτίζει μια ηλεκτρονική θήκη, στην οποία εισάγονται ράβδοι καπνού (heets). Η συσκευή φορτίζεται με USB, ενώ τα heets κυκλοφορούν όπως τα τσιγάρα στα περίπτερα και τα καταστήματα με καπνικά προϊόντα, σε πακέτα των είκοσι τεμαχίων.
Το καινοτόμο προϊόν έκανε πρεμιέρα στα τέλη του 2014 και εκτιμάται ότι ώς τα τέλη του 2017 θα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Η Philip Morris άρχισε την έρευνα, την ανάπτυξη και την επιστημονική του τεκμηρίωση το 2008, και μέχρι σήμερα έχει προσλάβει πάνω από 400 επιστήμονες και ειδικούς, με το σύνολο των επενδύσεων γύρω από το IQOS να ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 700 ΕΚΑΤ. Από το 2003 έως σήμερα η Philip Morris και η Παπαστράτος έχουν δρομολογήσει και υλοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Η Παπαστράτος απασχολεί στην Ελλάδα γύρω στους 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες, καθώς και 900 προμηθευτές, ενώ η πολυεθνική αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ελληνικών καπνών. Μέσα από δύο συμφωνίες, η πρώτη για την περίοδο 2013-2015, και η δεύτερη για το διάστημα 2016-2018, η ΡΜΙ αγοράζει πάνω από το 50% της παραγωγής ανατολικών καπνών της χώρας.