Oι νέες δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και δεν παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του, η παραγωγικότητα της εργασίας και της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, το τεράστιο και μη ανταποδοτικό, μη μισθολογικό κόστος, είναι κατά τον ΣΕΒ, τα θέματα που θα έπρεπε να συζητούνται μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων.
Ειδικά το μη μισθολογικό κόστος, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Ακης Σκέρτσος, μιλώντας την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ροκανίζει σχεδόν κατά 50% το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης και μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στο αιματηρό για τη χώρα brain drain.
«Θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας»
Ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο ασχολείται με τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις, που αφορούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κάποιες διευθετήσεις γύρω από το ασφαλιστικό και επέκταση δικαιωμάτων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.
Πρόσθεσε ότι σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας, δηλαδή για ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης που θα υπηρετεί το στόχο της ανοιχτής και εξαγωγικής οικονομίας. Χαρακτήρισε εξάλλου αβάσιμη και αποπροσανατολιστική την προσδοκία για «επιστροφή» στα ισχύοντα του 2009.
Εξάλλου, σε ερώτηση για τα προβλήματα στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί διέξοδος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να έχει τελείως διαφορετική στάση στο θέμα» καθότι «θεωρούμε ότι δίνονται λάθος μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».