Λήγει σε δέκα μέρες –στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 –η προθεσμία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί στο 35% της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι δήμοι σε ποσοστό 92,5% έχουν στείλει ήδη όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για ένταξή τους στους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας έτσι την κύρωσή τους, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων των περιοχών τους.

Ωστόσο, απομένουν συνολικά εννέα δήμοι (από τους 120) που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου να ενταχθούν στους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για τους δήμους Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νοτίου Πηλίου, Πύλου – Νέστορος και Σιθωνίας.

«Από τον Γενάρη του 2017 που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 35% της χώρας, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει ολοκληρωμένα και μεθοδικά η υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου για τη χώρα. Παράλληλα, με τη στήριξη του Κτηματολογίου και του αναπτυξιακού σχεδιασμού, οι δασικοί χάρτες υποστηρίζουν την ασφάλεια δικαίου στην ύπαιθρο, αλλά και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Το έργο των δασικών χαρτών, πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, «θα αποτελέσει τη βάση και ένα σημαντικό εργαλείο δασικής πολιτικής για τη χώρα». Επίσης, θα διασφαλίσει και άλλα αντικείμενα της Δασοπονίας, όπως είναι η διαχείριση των δασών, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, η κάλυψη των ατομικών αναγκών παραδασόβιων πληθυσμών, η βόσκηση, η θήρα, αλλά και η αντιστροφή της υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους το ΥΠΕΝ ζήτησε από τους δήμους της χώρας που διαθέτουν δασικές εκτάσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.Μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, μόλις 36 από τους 120 δήμους (30%) είχαν οριοθετήσει οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες. Επειτα από συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η κατάσταση βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα το 92,5% των δήμων να έχει στείλει όλες τις πληροφορίες στους δασικούς χάρτες.

Οσον αφορά τους εναπομείναντες εννέα δήμους που δεν έχουν ακόμα αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία για τους δασικούς χάρτες, το ΥΠΕΝ τους καλεί να το κάνουν ώς τις 7 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η σχετική προθεσμία ώστε «να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών».

ΜΟΝΟ ΕΞΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Με το έργο των δασικών χαρτών εκπληρώνεται μια συνταγματική απαίτηση άνω των 40 ετών. Οι δασικοί χάρτες σχεδόν στο σύνολό τους έχουν εκπονηθεί από χρόνια, όμως ελάχιστοι είχαν μέχρι τώρα κυρωθεί. Για παράδειγμα, η κατάρτιση των δασικών χαρτών της Αττικής ανατέθηκε την περίοδο 2008-2009 και ολοκληρώθηκε εδώ και μία πενταετία, ωστόσο η πολιτεία δεν προχώρησε στην ανάρτησή τους. Συγκεκριμένα, ακόμα και σήμερα μόνο έξι δασικοί χάρτες στην Αττική έχουν κυρωθεί (σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Κηφισιά, Δροσιά και Εκάλη) και αυτοί μερικώς, δηλαδή στο κομμάτι όπου δεν υπήρχαν αντιρρήσεις.

Στις αρχές του χρόνου (17 Ιανουαρίου 2017) αναρτήθηκε ένα σημαντικό πακέτο δασικών χαρτών της Αττικής, που αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. στρέμματα. Οι μεγαλύτεροι χάρτες του πακέτου αυτού είναι της Μάνδρας (206.877 στρέμματα), του Ασπροπύργου (100.811 στρέμματα), το υπόλοιπο του Μαραθώνα (95.634 στρ.), της Φυλής (74.191 στρ.), της Υδρας (65.546 στρ.) και του Γραμματικού (57.104 στρ.). Από την Ανατολική Αττική περιλαμβάνονται, εκτός από τον Μαραθώνα και το Γραμματικό, οι περιοχές Καπανδριτίου (37.966 στρ.), Βαρνάβα (37.078 στρ.) και το υπόλοιπο της Δροσιάς (2.281 στρ.). Για τα υπόλοιπα 2,29 εκατ. στρέμματα, οι δασικοί χάρτες έχουν μεν εκπονηθεί, αλλά δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί.

Πάντως, πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υποσχέθηκε ότι το φθινόπωρο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ανάρτηση για πρώτη φορά ενός μεγάλου ποσοστού χαρτών (στο 35% της έκτασης της χώρας σε σχέση με το μόλις 1,5% κατά το παρελθόν) οδήγησε ήδη στην αποκάλυψη σημαντικών προβλημάτων χρήσεων γης και διαχείρισης του δασικού χώρου και εν γένει της υπαίθρου, τα οποία απαιτούσαν επίλυση, τόσο με αλλαγές στη νομοθεσία των δασικών χαρτών όσο και σε αυτή της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.