Στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το νησί της Σάμου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.
Μάλιστα, έπειτα από καταγγελία της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κατάσταση είναι τέτοια στη Σάμο, που πριν από μερικές ημέρες περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αναγκάστηκαν να μείνουν κάποια εικοσιτετράωρα χωρίς κατάλυμα στο δάσος έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Αντιγόνη Καρκανάκη, το Κέντρο λειτουργεί στα όριά του. «Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι τα επιτρεπτά όρια χωρητικότητας στο Κέντρο, προκειμένου οι άνθρωποι να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, είναι 600-850 άτομα και την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι φιλοξενούσε πάνω από 1.700 ανθρώπους».
Οπως αναφέρουν άνθρωποι της οργάνωσης, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι φορείς στο hotspot της Σάμου για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες «δεν υπήρχαν διαθέσιμες εφεδρικές σκηνές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα ενήλικοι και παιδιά με μόνο εφόδιο μία κουβέρτα που έλαβαν κατά την άφιξή τους να κοιμούνται στην ύπαιθρο, εκτεθειμένοι σε κακές συνθήκες υγιεινήςκαι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας» λέει η Αντιγόνη Καρκανάκη.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 23 Αυγούστου έως και την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), οι νέες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν τις 713. Από αυτές, σχεδόν οι μισές, δηλαδή 344, ήταν στο νησί της Σάμου.
Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόκειται πλέον για μία οριακή κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη Σάμο. «Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και έχει άμεση και άρρηκτη σχέση με τις αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Θέλω να πω ότι δεν είναι θέμα μόνο αριθμών. Οταν η κεντρική διοίκηση δεν επιταχύνει τους ρυθμούς των τελεσίδικων αποφάσεων ασύλου, θα έχουμε το φαινόμενο που παρατηρείται τώρα: όσοι έρχονται να προστίθενται στον αριθμό όσων είναι ήδη στο νησί».
Αυτή τη στιγμή στο νησί της Σάμου βρίσκονται 2.545 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος αριθμός στη Λέσβο φτάνει τους 5.113 και στη Χίο τους 2.510. Οπως υπογραμμίζει ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, από τον περασμένο Οκτώβριο από το νησί της Σάμου έφυγαν συνολικά 2.640 πρόσφυγες και μετανάστες. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 329 μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα, με μόλις 39 να γίνονται από τη Σάμο.
«Η μεταφορά ανθρώπων από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα επιταχύνεται εκ των υστέρων σε ρυθμούς έκτακτης ανάγκης και αφού εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών, υποχρεώθηκαν να μείνουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να υποφέρουν στο νησί, εάν δεν υπάρξει συστηματική μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα ώστε να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Τα κέντρα υποδοχής στα νησιά δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν» υπογραμμίζει ο Κλεμάν Περίν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
Πιέσεις ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ HOTSPOT. «Για μας, ζώντας 1.100 μέτρα από την Τουρκία δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριζόμαστε τέτοια θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας. Και μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 70% του ΑΕΠ του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό, με τη σεζόν να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Θεωρώ την αποσυμφόρηση, με τη μεταφορά 500 ατόμων, απαραίτητη. Υπάρχει περιθώριο να διευθετηθεί το θέμα από την Πολιτεία» λέει ο δήμαρχος Σάμου. Διευκρινίζεται ότι το νησί έχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, ωστόσο δέχεται πιέσεις για τη δημιουργία και δεύτερου, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν βρίσκει σύμφωνους δήμο και τοπική κοινωνία.
Στο μεταξύ, από τον Μάιο του 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει στη Σάμο πρόγραμμα φιλοξενίας περίπου 80 προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αναλαμβάνοντας το κόστος διαμονής, σίτισης αλλά και υποστήριξης με είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενήσει περισσότερους από 450 ανθρώπους.