Θερμός αναμένεται ο χειμώνας στον χώρο της υγείας, με τον ιατρικό κλάδο να έχει λάβει ήδη θέση μάχης εξαιτίας των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι εκπτώσεις στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, οι λίστες της… υπομονής, η υποστελέχωση και η υποχρηματόδητηση – θέματα που ανέδειξαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο χθεσινό ρεπορτάζ τους – έχουν εξουθενώσει το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που απαιτεί πλέον μόνιμες λύσεις.
Ενδεικτικό είναι το δελτίο Τύπου – απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, καθώς στην πράξη επιβεβαιώνει ότι στην Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική αλλά και στην αντίστοιχη κρατική «η αναμονή για τακτική εξέταση πράγματι υπερβαίνει τους 4 μήνες, μεταξύ δε αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες επανεξετάσεις». Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει η διοίκηση, καταγράφεται η ανάγκη των πολιτών για δημόσια, δωρεάν υπηρεσίες υγείας εν μέσω οικονομικής κρίσης και συνεπακόλουθα η επιτακτική ανάγκη ενδυνάμωσης του ΕΣΥ. «Επισημαίνεται ότι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Οφθαλμολογικών Κλινικών του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς εξετάζουν κατά μέσον όρο 2.000-2.500 ασθενείς τον μήνα από όλη την Ελλάδα» αναφέρεται ενδεικτικά. Κατά τα άλλα, στο ίδιο δελτίο Τύπου επιχειρείται ένα (νέο) παιχνίδι εντυπώσεων καθώς, αναφορικά με τις κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας, ο διοικητής υπογραμμίζει ότι «η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει 12 κλίνες οι οποίες λειτουργούν όλες και επιπλέον αυτών το 2017 άνοιξαν 7 κλίνες της ΜΑΦ Νευροχειρουργικής Κλινικής».
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΑ… ΧΑΡΤΙΑ. Ομως, η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, Ματίνα Παγώνη, περιγράφει στα «ΝΕΑ» μια… άλλη πραγματικότητα. Ετσι, σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) τονίζει ότι ναι μεν ξεκίνησε η λειτουργία της, αλλά χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο στα… χαρτιά. «Στη Μονάδα υπηρετεί μόνο μία επικουρική γιατρός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, υπό τις συνθήκες αυτές ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής αιτήθηκε εγγράφως να υποστηριχθεί η Μονάδα από τη ΜΕΘ, σχέδιο που δεν είναι εφικτό εξαιτίας της υποστελέχωσης στο σύνολο των μονάδων». Επιπλέον η Παγώνη διερωτάται: «Πότε θα τεθούν σε λειτουργία τα τέσσερα εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΑΦ που παραμένουν κλειστά;». Και προσθέτει ότι «σε ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 750 κρεβατιών, οι 12 κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν». Σημειώνει δε ότι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας λείπουν 6.000 ειδικευμένοι ιατροί, όμως η «μαύρη τρύπα» είναι ακόμη πιο διογκωμένη στο κλάδο των νοσηλευτών, καθώς είναι κενές 25.000 θέσεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για έναν «θερμό χειμώνα» όσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει σε… επικουρικά «μπαλώματα» και οι υποσχέσεις για προσλήψεις παραμένουν ευχολόγιο. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι άνθρωποι που βιώνουν το κενό που έχει προκύψει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όμως για μια ακόμη φορά οι προτάσεις μας για τον σχετικό νόμο δεν εισακούστηκαν. Αλλά και τα υπόλοιπα νομοσχέδια που αφορούν το ωράριο των γιατρών, τις κρίσεις για προσλήψεις, αλλά και τις εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας συνθέτουν την εικόνα ενός θερμού φθινοπώρου» καταλήγει.
Την ίδια στιγμή, με ένα «“μεγάλο ευχαριστώ” σε όλους τους εργαζόμενους που βάζουν ψυχή να σταθούμε όρθιοι στα δύσκολα που περνάει η πατρίδα μας» κλείνει την ανακοίνωση-απάντηση και η διοίκηση του Ευαγγελισμού.
Ειδικότερα, η Νάγια Μητσάκη παραδέχεται ότι «υπάρχουν αρκετές ώρες αναμονής», σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή και «όχι η χρονομέτρηση του κάθε περιστατικού».
Επιπλέον και «προς αποκατάσταση της αλήθειας» γνωστοποιεί ότι από το 2010 πρώτη φορά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια αντιδραστηρίων βιοχημικών εξετάσεων με συνοδό εξοπλισμό.
Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί στο μεταξύ και το εξής σχόλιο, στο οποίο καταλήγει: «Μου δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την καθυστερημένη επί οκτώ χρόνια αντίδρασή τους, τώρα που έχει δρομολογηθεί η λύση του προβλήματος».
Σε ό,τι δε αφορά τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ κάνει λόγο για «θερινό» φαινόμενο (διεξαγωγή απολύμανσης κ.λπ.), ενώ αναφορικά με τα κλειστά χειρουργεία σημειώνει ότι «εντός των προσεχών μηνών θα ολοκληρωθεί και η β’ φάση» ώστε να τεθούν σε λειτουργία όλες οι αίθουσες.
Εν τω μεταξύ, για «απογοητευτική κατάσταση» και «δήθεν μεταρρυθμίσεις» χωρίς αποτέλεσμα κάνει λόγο η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ». Υστερα από «δυόμισι χρόνια αναποτελεσματικών παρεμβάσεών σας στον χώρο της υγείας», όπως ενδεικτικά σχολιάζει η Χριστοφιλοπούλου, ρωτά τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό: «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αναστρέψετε την επικίνδυνη πορεία που έχει πάρει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία;».
Δεν πρόκειται όμως για τη μοναδική ερώτηση που τέθηκε χθες προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι τομεάρχες Υγείας της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου ανέδειξαν μια ακόμη «πληγή» που αφορά τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα. Εκεί, μεταξύ άλλων, «επί έναν χρόνο δεν λειτουργεί ο μαστογράφος, από τον οποίο σύμφωνα με καταγγελίες λείπει ο ψηφιακός εμφανιστής, ο οποίος είχε μεταφερθεί στην Ιθάκη και ακόμα δεν έχει επιστρέψει». Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ή να περιμένουν στην ουρά που μετρά τουλάχιστον 1.000 γυναίκες.