Δέκα τουλάχιστον μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου απειλούνται με κλείσιμο μετά την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ άλλα πανεπιστήμια προσφεύγουν για το ίδιο θέμα στα ανώτατα δικαστήρια προσβάλλοντας βασικές διατάξεις του.
Το μεγάλο «success story» της Εκπαίδευσης, η περίφημη… Tεταρτοβάθμια Eκπαίδευση της χώρας, που εκτόξευσε τα προηγούμενα χρόνια στις πρώτες θέσεις επιστημονικών κατατάξεων πολλά από τα ανώτατα ιδρύματά της, φαίνεται ότι δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο νέος νόμος και οι αλλαγές που φέρνει στον χώρο των μεταπτυχιακών σπουδών θα εφαρμοστούν για τους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή το 2018-19, οπότε όσοι άρχισαν πέρυσι να παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα, θα το ολοκληρώσουν κανονικά.
Ωστόσο για τους καθηγητές που διδάσκουν σε αυτά, οι αμοιβές των οποίων μειώθηκαν σημαντικά, ο νόμος ισχύει από φέτος και μάλιστα από το πρώτο «ακαδημαϊκό λεπτό» του νέου έτους. Κατ’ επέκταση, θα ολοκληρωθούν κανονικά τα μαθήματα για όσους φοιτητές τελειώνουν φέτος τα προγράμματά τους. Ομως σε κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα δεν θα εγγραφούν νέοι φοιτητές για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά…
ΟΙ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ. Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη Σύγκλητο του Οικονομικού Πανεπιστημίου αμέσως μετά τη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου και στην οποία ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, έχει τώρα σκοπό να ανοίξει και θέμα… προπτυχιακών σπουδών.
«Το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 θα διδαχθούν και για τα 36 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα μαθήματα για τις σειρές φοιτητών που εισήχθησαν το ακαδημαϊκό έτος 2016-17. Νέες σειρές εισαγωγής θα υπάρξουν όμως μόνο για κάποια εξ αυτών των προγραμμάτων» λέει σχετικά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης. «Αυτές τις ημέρες εξετάζουμε για ποια από τα 36 προγράμματα, στο πλαίσιο των διατάξεων του νέου νόμου που διέπει τη λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών, και με ποια αναδιάταξη δυνάμεων, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε νέα σειρά εισακτέων. Είναι αυτονόητο ότι θα ενεργήσουμε στο πλαίσιο της νέας νομιμότητας, με σεβασμό στους φοιτητές και στις ακαδημαϊκές μας αξίες» συνεχίζει.
«Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας θα λειτουργήσει» λέει σχετικά ο καθηγητής του Ιδρύματος Γιώργος Δουκίδης. «Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούν να γίνουν κανονικά τα μαθήματα για τα παιδιά που έχουμε ήδη δεχτεί» συνεχίζει περιγράφοντας όμως ένα κλίμα κατήφειας σχετικά με το θέμα στους διαδρόμους του ιδρύματος.
Σε άλλα ιδρύματα πάλι, υπάρχει και το φαινόμενο διοικητικών υπαλλήλων που πληρώνονται από τα έσοδα των μεταπτυχιακών σπουδών τους.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, δηλώνει ότι ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η σύνταξη προσφυγής στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια κατά του νέου νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς όπως αναφέρει τίθενται θέματα αντισυνταγματικότητάς του.
«Σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε αναστολή λειτουργίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων μας για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να προετοιμαστούν οι νομικές κινήσεις που θα ακολουθήσουν από πλευράς μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οπως προσθέτει, «το λειτουργικό κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι συγκεκριμένο. Εάν αυτό θα καλυφθεί από πόρους ιδιωτικούς, κρατικούς ή από ένα συνδυασμό πόρων, αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης. Αλλά θα πρέπει κάπως να καλυφθεί. Το λειτουργικό κόστος των μεταπτυχιακών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (χωρίς αμοιβές διδασκόντων) ανέρχεται σε 1.350.000 ευρώ ετησίως. Αυτό περιλαμβάνει τη γραμματειακή υποστήριξη, λειτουργικά κόστη όπως συνδρομές σε βάσεις δεδομένων, κ.τ.λ. και το 10% των εσόδων που αποδίδεται απευθείας στο Πανεπιστήμιο».