Η Βιβλιοθήκη του Εμμανουήλ Κριαρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2014, αριθμεί 6.905 τίτλους και αποτελείται από 11.314 τόμους με περιεχόμενο επιστημονικό και ευρύτερο από το γλωσσολογικό – φιλολογικό πεδίο. Μέχρι πρότινος ήταν εγκατεστημένη στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας όπου έμενε στην οδό Αγγελάκη 1, στη Θεσσαλονίκη, και σε ένα διαμέρισμα του 5ου ορόφου της πολυκατοικίας στην οδό Καμβουνίων 9, το οποίο ο ιστορικός της ελληνικής γραμματείας χρησιμοποιούσε κυρίως ως αποθηκευτικό χώρο.

Με την παραχώρηση της Βιβλιοθήκης στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Κριαράς επιθυμούσε τα βιβλία του να είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Πλέον αυτό μπορεί να γίνει με την ψηφιακή τους ταξινόμηση στον Ιστότοπο Εμμανουήλ Κριαρά (http://ins-bibl.lit.auth.gr/kriaras/index.html, η οποία πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Η σχέση του με το Ινστιτούτο, η οποία ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής του Μανόλης Τριανταφυλλίδης τον επέλεξε ως μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, δεν σταμάτησε με την παραίτηση του Εμμανουήλ Κριαρά από τη θέση αυτή το 1968, όταν η χούντα τον απέλυσε από το Πανεπιστήμιο. Συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια ως μια σχέση βαθιάς εκτίμησης και αγάπης, που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως» σημειώνει ο Γιώργος Παπαναστασίου, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή περιέχει πλέον και 3.511 ψηφιοποιημένες σελίδες με δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα πνευματικών ανθρώπων που έγραψαν ή μίλησαν για τον Κριαρά ή για συγκεκριμένα έργα του. Μπορεί κανείς να αναζητήσει δημοσιεύματα γύρω από την εκπαιδευτική και πολιτική δράση του, καθώς και τα δικά του κείμενα (άρθρα, εισηγήσεις, χαιρετισμοί, ομιλίες, ανοιχτές επιστολές) μαζί με συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικές εκπομπές.