Η τάση είναι εμφανής. Στο ποδόσφαιρο σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν.
Το δημοφιλέστερο άθλημα εμφορείται από την άποψη πως όσο μικρότερος σε ηλικία ο ποδοσφαιριστής, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει.
Σε έρευνα που έγινε στη Γερμανία πριν από τρία χρόνια για το προφίλ των άνεργων ποδοσφαιριστών της χώρας, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: διεθνείς, υγιέστατοι και ηλικίας 28-30 ετών.
Εξέλιξη της τάσης αποτελούν τα τρελά ποσά που δαπανούνται σήμερα για αμούστακα παιδιά. Για τον 20χρονο Ντεμπελέ η Μπάρτσα έδωσε 147 εκατ. ευρώ. Για τον 18χρονο Εμπαπέ η Παρί υπόσχεται 180 εκατ. ευρώ. Για τον 19χρονο Ρέτσο η Λεβερκούζεν προσφέρει 22 εκατ. ευρώ.
Οι ρυθμιστές της ποδοσφαιρικής αγοράς προφανώς προβλέπουν πως ο πληθωρισμός στις μεταγραφές θα συνεχίσει να αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Οι σύλλογοι λειτουργούν όπως οι επενδυτές στο χρηματιστήριο. Άλλοι θέλουν να τοποθετηθούν χαμηλά για να κερδίσουν μακροπρόθεσμα, κυρίως σε αγωνιστικό επίπεδο όπως η Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν. Άλλοι όμως που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Αν επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που μιλούν για φούσκα, κερδισμένοι θα βγουν οι δεύτεροι με την Μπαρτσελόνα, την Παρί και όσες ακόμα δαπανούν δεκάδες εκατομμύρια για αμφιβόλου αξίας παίκτες να μοιάζουν με τους έλληνες νεόκοπους επενδυτές του χρηματιστηρίου που έκλαψαν τα χρήματά τους.