Σε μια βδομάδα όπου επισημοποιούνται η μια μετά την άλλη οι υποψηφιότητες των επίδοξων ηγετών της Κεντροαριστεράς, η διαδικασία της εκλογής περνά σε πρώτο πλάνο. Η Επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη φορά, φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν επισήμως την Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι η παράλληλη διεξαγωγή μιας πλήρως διασφαλισμένης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Γίνεται συστηματική προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην οποία να συμφωνούν όλοι –ο Αλιβιζάτος έχει ζητήσει από τους τεχνικούς υπεύθυνους κάθε πλευράς να συνεργαστούν, έτσι ώστε η τελική πρόταση να αποσπάσει τη συναίνεση από όλους τους συμμετέχοντες στην κούρσα της ηγεσίας. Η Χαριλάου Τρικούπη, παρά τις αμφισβητήσεις που μπήκαν στη δημόσια συζήτηση, τονίζει ότι «η Επιτροπή πρέπει να εγγυηθεί την απόλυτη διαφάνεια της διαδικασίας και να αναλάβει την ευθύνη αν κάτι πάει στραβά», φοβούμενη πως οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα θα αποδοθεί στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως υπάρχει συμβιβαστική διάθεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας, τόσο για τη διασφάλιση της διαδικασίας όσο και για το χρονικό περιθώριο –τους δύο βασικούς προβληματισμούς της Φώφης Γεννηματά.

Παράλληλα, οι εσωτερικές διεργασίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται. Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του κόμματος έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αλλά δεν έβγαλε ειδήσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος –το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνει μετά την εκλογή αρχηγού. Τα μέλη της ΚΟΕΣ επεσήμαναν πως η συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη στο εγχείρημα του νέου φορέα είναι μια πολιτική ανατροπή, με το ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρό του να αναλαμβάνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην πρωτοβουλία. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως ο νέος φορέας θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και στρατηγική, χωρίς να επικεντρώνεται στις μετεκλογικές συνεργασίες. Παράλληλα, υπήρξε και κουβέντα για τη ΔΕΘ, όπου την παραμονή της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κύριο θέμα τις θέσεις της για την ανάπτυξη και τη φορολογία.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. Επειτα από πρόταση ενός μέλους της Επιτροπής, η ΚΟΕΣ συμφώνησε πως όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να διεκδικήσουν την ιδιότητα του βουλευτή με σταυρό σε περιφέρεια της επιλογής τους.

Συζητώντας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της ΚΟΕΣ στάθηκαν ιδιαίτερα στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί πρόθεσης της Φώφης Γεννηματά να διαλύσει το κόμμα πριν από τη δημιουργία του νέου φορέα –και έλαβαν σαφείς διαβεβαιώσεις πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα, καμία απόφαση δεν θα παρθεί πριν από την εκλογή ηγεσίας και αργότερα, στο Συνέδριο του κόμματος, τα μέλη και οι φίλοι του θα αποφασίσουν αν προκρίνουν τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα ή αν επιλέγουν το ομοσπονδιακό μοντέλο, αφήνοντας άθικτα τα κόμματα που θα συμμετέχουν. Αυτή η επισήμανση έρχεται τη στιγμή που διαρροές από Το Ποτάμι «δείχνουν» προς τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, ιδέα που εστερνίζεται και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον Γιώργο Καμίνη, σε δηλώσεις του επανέλαβε την κύρια πρόταση του κόμματος για διάλυση των κομμάτων και δημιουργία ενός πολυτασικού φορέα.