Αρκετές από τις δημόσιες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, όπως η νέα «μόδα» με τις επισκέψεις σε χώρους εργασίας και παραγωγής, η σπουδή για τον σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και η γενικότερη ρητορική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή είναι πλέον φανερό πως εξυπηρετούν τον στόχο της επιστροφής στις αριστερές «ρίζες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο πολύ, που μας κατάλαβαν και στο εξωτερικό. Οπως αναφέρει χθεσινό εκτενές δημοσίευμα των «Financial Times», «η κυβέρνηση αναβιώνει ορισμένες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές της σε μια προσπάθεια να “καθησυχάσει” την κομματική της βάση, που φοβάται ότι το αριστερό κόμμα έχει μαλακώσει λόγω της πίεσης των πιστωτών». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα η αποστροφή που κάνει λόγο για σχέσεις του Ρουβίκωνα και άλλων αναρχικών ομάδων «με τις ακροαριστερές φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ».
Εκρηξη του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, τη φιέστα Τσίπρα και των υπουργών του στου Παπαστράτου χάλασε το ΚΚΕ με σκληρή του ανακοίνωση. Είναι έτσι κι αλλιώς το προνομιακό πεδίο του Περισσού τα εργασιακά, αλλά με αφορμή τα παραπάνω απασφάλισε συνολικά, υπενθυμίζοντας την υποκρισία και τη διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που περνάνε νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία και την ίδια ώρα παίρνουν πίσω μια σειρά εργατικών δικαιωμάτων.

Να θυμίσω εδώ πως το ΚΚΕ είχε προτείνει ρύθμιση για να θεωρείται βλαπτική μεταβολή η μη καταβολή δεδουλευμένων και η κυβέρνηση τη δέχθηκε μισή και κουτσουρεμένη. «Ακόμα και το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία συγκαλύπτει ότι πλέον η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων μπορεί να γίνει με πολλούς νόμιμους τρόπους, αποθρασύνοντας την εργοδοτική τρομοκρατία κι αυθαιρεσία. Στην ουσία η κυβέρνηση βάζει “φωτεινούς σηματοδότες” μέσα στα καμένα της αντεργατικής λαίλαπας» δήλωσε ο Περισσός, ενώ υπογράμμισε πως μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί πως ο Πρωθυπουργός καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα που ο ίδιος έχει συνδιαμορφώσει (όπως για παράδειγμα την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας). Δεν έχουν άδικο οι σύντροφοι…