Παράπονο δεν έχουν. Για μία ακόμη χρονιά η κυβέρνηση δεν ξέχασε τις δομές πρόνοιας και τους έστειλε το καθιερωμένο πια μπιλιετάκι του ΕΝΦΙΑ. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι δομές βγάζουν στη δημοσιότητα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στον ΕΝΦΙΑ εις βάρος, όπως λένε –και όπως όλοι γνωρίζουμε από την πραγματικότητα -, των υπηρεσιών που παρέχουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

n Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, τα οποία δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματά τους, καλούνται σήμερα να καταβάλουν 95.000 ευρώ, που είναι ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα τα οποία έχουν κληρονομήσει και δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Οπως λένε, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για έναν ολόκληρο χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει συνολικά 500 παιδιά και να παράσχει εργασία σε 12 εργαζομένους. «Τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούν και υποστηρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε ανάγκη, όμως αυτό το έργο γίνεται όλο και δυσκολότερο κάθε φορά που εφαρμόζεται μια νέα φορολογική πολιτική κατά των σωματείων στη χώρα μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

n Δύσκολος χειμώνας αναμένεται και για το Ασυλο Ανιάτων μετά το νέο… χτύπημα ΕΝΦΙΑ ύψους 973.600 ευρώ! Σημειωτέον δε ότι έως σήμερα το ίδρυμα έχει αποδώσει πάνω από 3,8 εκατομμύρια μόνο στον ΕΝΦΙΑ, χωρίς ποτέ κανείς να αναλογιστεί ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των περιθαλπομένων.

«Σε αυτό το εξωφρενικό ποσό κάθε χρόνο προστίθεται και η φορολογία εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής του επόμενου έτους, που μόνο για το 2016 ανέρχεται σε 804.175,17 ευρώ (εκ των οποίων τα 443.384,63 ευρώ αντιστοιχούν στην προκαταβολή του επόμενου έτους)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που μοιάζει περισσότερο με κραυγή αγωνίας. Για την ιστορία, στο ίδρυμα φιλοξενούνται 180 χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι υποφέρουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οπως όμως αποδεικνύεται, ο «μεγάλος ασθενής» είναι το κοινωνικό κράτος, που έχει πέσει θύμα υποκρισίας και αναλγησίας.

n Καλό είναι επίσης να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση πως από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Χαμόγελο του Παιδιού έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες να εισακουστεί από το κράτος, όμως, ο οργανισμός καλείται να πληρώσει 70.335,24 ευρώ ΕΝΦΙΑ! «Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό, διαχρονικά, είναι ότι κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη, και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο οργανισμός κάνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να συνεχίσει το έργο του» τονίζουν οι άνθρωποι του Χαμόγελου.