Πιλοτικό έργο που χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, με κεντρικό στόχο την πρόβλεψη της εξέλιξης των παρασίτων στα ελαιόδεντρα.
Οι πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των παρασίτων αποτελούν ισχυρό εργαλείο για τους τεχνικούς και τους αγρότες, που επικεντρώνονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών, καθώς επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων και το σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου, γνωρίζοντας τις περιοχές και τις ημερομηνίες, όπου επικρατούν περισσότεροι κίνδυνοι.
Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιείται ανάλυση των big data που συλλέγονται από το Ανδαλουσιανό Δίκτυο Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Πληροφοριών (RAIF) για τα παράσιτα, τροφοδοτώντας, στη συνέχεια, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι σε θέση να προβλέψει τη συμπεριφορά του επιβλαβούς οργανισμού τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.
Η εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης μεγάλων δεδομένων στη γεωργία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τομείς με τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα, αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας.
Το έργο παρέχει σημαντικά οφέλη στους Συνεταιρισμούς Παραγωγής Ελαιολάδου (API) που δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες της Sierra Magina στη Jaen και στην Κόρδοβα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα λάβουν εβδομαδιαία ανάλυση, η οποία θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για την ποσότητα των ελιών που θα καταναλωθούν από τα έντομα.
Συνολικά υπάρχουν 12 ομάδες ολοκληρωμένης παραγωγής, με 9.000 εκτάρια ελαιώνες, ενώ αναμένεται να ωφεληθούν 1.568 αγρότες σε 10 δήμους της επαρχίας Jaen και εννέα στην επαρχία της Κόρδοβα.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν χαιρετίζει τα μεγάλα δεδομένα στη γεωργία ως τρόπο «αύξησης της παραγωγικότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας και των εισοδημάτων των αγροτών».
Ωστόσο, οι επικριτές διατείνονται ότι η τεχνολογία που επιτρέπει τη συλλογή μεγάλων δεδομένων (μέσω αισθητήρων, drones και ακριβών λογισμικών) έχει ως αποτέλεσμα την εξάρτηση των αγροτών από τις εταιρείες τεχνολογίας – όπως ήδη συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε επιστημονική μελέτη αναφορικά με τη γεωργία ακριβείας, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη ρύθμισης της προστασίας γεωργικών δεδομένων κατά τρόπο που θα ωφελήσει τους αγρότες.
«Η παροχή ευκαιριών στους αγρότες για τον έλεγχο της ροής των δεδομένων τους θα συμβάλλει στη σφυρηλάτηση εμπιστοσύνης για την ανταλλαγή δεδομένων και θα δρέψει τους καρπούς από την ανάλυση των big data», αναφέρεται στη μελέτη.