Προ ετών και όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό με προορισμό τη Μονακό ο Γιάγια Τουρέ, όλοι συμφωνούσαν ότι από το ελληνικό πρωτάθλημα δύσκολα θα μπορούσε να πάει κατευθείαν ένας ποδοσφαιριστής σε τοπ κλαμπ. Σωστό. Με την πάροδο του χρόνου τα δεδομένα αλλάζουν, όχι κατ’ ανάγκη για το όνομα της ομάδας όπου πηγαίνει κάποιος όταν παραχωρείται, αλλά για τα ποσά που μπαίνουν στο ταμείο. Η φυγή του Ρέτσου για τη Λεβερκούζεν φανερώνει πως και από την εγχώρια Λίγκα δικαιούται κάποιος να ονειρεύεται ότι μπορεί να φτάσει σε προηγμένο πρωτάθλημα. Ναι, ο Ρέτσος δεν θα φορέσει βαριά φανέλα, σίγουρα όμως τα 20-22 εκατ. ευρώ είναι ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σε στέλνει μονομιάς σε σούπερ ομάδες, μπορεί όμως να εκτοξεύσει την αγοραστική αξία σου. Γιατί στις διαπραγματεύσεις οι εμπλεκόμενοι παράγοντες είναι πολλοί, η γνώση της αγοράς παίζει τον ρόλο της και επίσης όλοι οι σκάουτερ έχουν τη μανία να βρουν διαμάντι και να εξελίξουν έναν ποδοσφαιριστή. Παράλληλα, το χρήμα ρέει άφθονο και τα τηλεοπτικά κανάλια είναι πάντα πρόθυμα να δώσουν κάτι παραπάνω για το θέαμα που καθηλώνει τους πάντες ανά την υφήλιο.

Φινάλε

Αδοξο το τέλος της καριέρας του Ούγκο Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Ουδείς θα τη θυμάται με χαμόγελο. Γιατί ο πορτογάλος στράικερ ήταν σκιά του προ ετών εαυτού του, ουδέποτε βρήκε ρυθμό και γκολ έβαζε με το σταγονόμετρο. Βαρύ συμβόλαιο για να το αντέξει μια εταιρεία στις μέρες μας.

Κανόνι

Δύο μεταγραφές που αλλάζουν τα δεδομένα είναι οι Μουνιέ και Αραούχο. Ο πρώτος, με το γλυκό αριστερό πόδι χρειαζόταν στον Παναθηναϊκό που φαίνεται να έχει δυνατή τη συγκεκριμένη πτέρυγα. Οσο για τον δεύτερο, η καψούρα των οπαδών της ΑΕΚ δεν έχει προηγούμενο. Μόνο για την έλευση του Κωστή πριν από περίπου δύο δεκαετίες πίεζαν τόσο. Ο φορ από την Αργεντινή, με την πλούσια γκάμα στις κινήσεις του, μπορεί να δώσει το εύκολο γκολ που δεν έχουν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του.

Επάνοδος

Δέκα χρόνια στο εξωτερικό είναι πολλά και ειδικά όταν κάποιος έχει φτάσει τα 36 το σκέφτεται να γυρίσει στα πάτρια εδάφη. Αυτό συμβαίνει και με τον Βαγγέλη Μόρα: ύστερα από δεκαετή καριέρα στα γήπεδα της Ιταλίας, παρουσιάζεται έτοιμος να παίζει στη Σούπερ Λίγκα με τη φανέλα του Παναιτωλικού.

Συνέδριο

Το Χάρβαρντ στην Αθήνα! Από τη Δευτέρα για τις προσεχείς τρεις ημέρες προβλέπεται να διεξαχθεί στην πατρίδα μας το παγκόσμιο συνέδριο του διάσημου πανεπιστημίου που εδρεύει στη Βοστώνη και το οποίο φιλοξενεί ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές θα είναι οικοδεσπότες, ενώ το θέμα είναι άκρως ενδιαφέρον: Eνδυναμώνοντας, περνώντας και υπερβαίνοντας τα σύνορα. Το ποδόσφαιρο στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.