Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να δοθεί τέλος στη διελκυστίνδα της WADA, της IAAF και των ερευνητών και να αποκαλυφθεί η ζοφερή πραγματικότητα του στίβου. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011, πάνω από το 30% των αθλητών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου εκείνης της χρονιάς, στο Νταεγκού της Νότιας Κορέας, είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Παναραβικούς Αγώνες του 2011 εκτοξεύεται στο 45%.
Στις δύο διοργανώσεις είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 5.000 αθλητές. Εννέα ερευνητές από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Τέμπινγκεν και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ζήτησαν από 2.167 αθλητές να απαντήσουν –υπό το πέπλο της ανωνυμίας φυσικά –αν έχουν πάρει εν γνώσει τους απαγορευμένες ουσίες ή αν έχουν παραβεί τους κανονισμούς του ντόπινγκ. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η πραγματική διάσταση του ντόπινγκ συνεχίζει να είναι άγνωστη. Από τα δείγματα που συλλέχθηκαν το 2011 στο Νταεγκού, μόλις 0,5% βρέθηκαν θετικά. Στους Παναραβικούς του Κατάρ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,6%.
Ξεφεύγουν από τα τεστ
«Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα βιολογικά τεστ σε αίμα και ούρα αποκαλύπτουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των υποθέσεων ντόπινγκ. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί οι αθλητές έχουν βρει άλλους τρόπους για να μην πιάνονται ντοπαρισμένοι στους ελέγχους», εξηγεί ο καθηγητής ιατρικής του Χάρβαρντ, Χάρισον Πόουπ.
Η ερευνητική ομάδα υποστήριξε ότι η δημοσίευση της εργασίας τους –στην επιθεώρηση «Sports Medicine» –καθυστέρησε έξι χρόνια λόγω των συνομιλιών με τη WADA και την IAAF για τον τρόπο που έπρεπε να δουν το φως της δημοσιότητας τα ευρήματα.