«Πρελούδιο για επίθεση στο Γκουάμ» που είναι αμερικανικό έδαφος ισχυρίστηκε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ότι ήταν η προχθεσινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. Πρόσθεσε ότι η εκτόξευση έγινε ως απάντηση στα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν αυτή την περίοδο αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις στην κορεατική χερσόνησο και έκανε λόγο «για ένα πρώτο βήμα στρατιωτικής δράσης στον Ειρηνικό».
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας απείλησε στις αρχές Αυγούστου να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 (δηλαδή ίδιους με τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε την Τρίτη πάνω από τις βόρειες περιοχές της Ιαπωνίας) στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, διφορούμενη φαίνεται να είναι η στάση της Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε χθες στο twitter ότι «η συζήτηση δεν είναι απάντηση» απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ. «Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τη Βόρεια Κορέα και της πληρώνουν εκβιαστικά χρήματα επί 25 χρόνια!». Αναφέρεται στο γεγονός ότι μεταξύ 1995 και 2008 οι ΗΠΑ χορήγησαν βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολάρια, με το 50% να δίνεται για επισιτιστικούς λόγους και το 40% για την ενέργεια. Αυτή η βοήθεια ήταν μέρος συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που αργότερα αθετήθηκε.
Οταν λίγο αργότερα, ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν μια διπλωματική λύση είναι εκτός συζήτησης, εν μέσω των πυραυλικών δοκιμών του Κιμ, ο Μάτις απάντησε «όχι», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν μας τελειώνουν οι διπλωματικές λύσεις» είπε ο Μάτις, στρατηγός ε.α. του σώματος των πεζοναυτών, λίγο πριν συναντηθεί με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του στο Πεντάγωνο. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί και μοιραζόμαστε την ευθύνη να φροντίζουμε για την προστασία των κρατών μας, των πληθυσμών και των συμφερόντων μας».
Μετά την τρίωρη συνεδρίασή του τα ξημερώματα της Τρίτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε «έντονα» την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του.
Για την Ουάσιγκτον, η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, κύριους υποστηρικτές της Πιονγκγιάνγκ. Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από έναν μήνα δύσκολων συνομιλιών, οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να υιοθετήσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ. Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει, ωστόσο, την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Στην ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.