Κερδοφορία αυξημένη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, συγκράτηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σταδιακή επιστροφή καταθέσεων χαρακτηρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank και της Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο, που ανακοινώθηκαν χθες από τις δύο τράπεζες.
Τόσο στη μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, οι επιδόσεις των δύο τραπεζών δείχνουν βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση της κερδοφορίας, την οποία ωστόσο ροκανίζει η διατήρηση των προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στην περίπτωση της Πειραιώς, η τράπεζα «γύρισε» από ζημιές στο πρώτο τρίμηνο σε κέρδη κατά το δεύτερο, πετυχαίνοντας καθαρό αποτέλεσμα σε επίπεδο ομίλου της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ. Επέλεξε ωστόσο να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με συνέπεια ο όμιλος να παρουσιάσει ισοσκελισμένο αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο.
Στην περίπτωση της Eurobank, η τράπεζα παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 40 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο και συνολικά 76 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Και εκείνη όμως επέλεξε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς το πιστωτικό περιβάλλον παραμένει ασταθές. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στο 44,1% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο και κατά 800 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
«Μέσα σε ένα βελτιούμενο περιβάλλον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να εστιάσει στις βασικές προτεραιότητες, που είναι η στήριξη του αναπτυξιακού κύκλου, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και η αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων» σχολίασε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, κάνοντας λόγο για σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και την οικονομία και κατ’ επέκταση αργή αλλά ορατή επιστροφή καταθέσεων.
Στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Πειραιώς για την περίοδο μέχρι το 2020 με τίτλο «Αgenda 2020» αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, εστιάζοντας στις βασικότερες προτεραιότητες, δηλαδή τη μείωση του κινδύνου του ισολογισμού, τον επαναπροσδιορισμό των δραστηριοτήτων, την εφαρμογή ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου και την ενίσχυση των λειτουργιών παρακολούθησης κινδύνων και ελέγχων.
Στο πλαίσιο αυτό, η βασική τραπεζική δραστηριότητα («Piraeus Bank») κατέγραψε κέρδη ύψους 217 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, πετυχαίνοντας απόδοση ενεργητικού 1,1%. Αναφορικά με τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη της τράπεζας, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου ανήλθαν σε 549 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 14%, υποβοηθούμενα από την ετήσια άνοδο των καθαρών εσόδων κατά 3% και τον περιορισμό του κόστους κατά 5%. Οσο για τις προβλέψεις δανείων, διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε 259 εκατ. ευρώ έναντι σχεδόν ίδιου ποσού κατά το πρώτο τρίμηνο και ενώ ο δείκτης κάλυψης NPLs παρέμεινε σταθερός στο 68%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφώθηκε στα τέλη Ιουνίου στο 52%, με κάλυψη από σωρευμένες προβλέψεις στο 45%. Σύμφωνα με την τράπεζα, ο στόχος των NPEs που είχε υποβάλει στον SSM επιτεύχθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο.
Σήμερα ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής, της Alpha Bank και της Αττικής.