Νέο άλμα έκανε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο εντείνοντας περισσότερο το δίλημμα του Μάριο Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση. Η αύξηση του πληθωρισμού από 1,3% τον Ιούλιο σε 1,5% ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη και αναμένεται να ενισχύσει τις φωνές από τη Γερμανία και άλλες χώρες για να μπει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ομως η ΕΚΤ θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και τη συνεχή ενίσχυση του ευρώ που έχει φτάσει πλέον τα 1,20 δολάρια. Εάν ο Ντράγκι ακολουθήσει πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι όλο και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το ισχυρό ενιαίο νόμισμα και σκέφτονται να προχωρήσουν με πιο αργά βήματα στην εφαρμογή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Τρεις διαφορετικές πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας τώρα αρχίζουν και ότι δεν αναμένεται να δοθεί σήμα για αλλαγή πολιτικής στην προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο δισταγμός αυτός οφείλεται και στο ισχυρό ευρώ που διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών έναντι του δολαρίου, ανέφεραν αναλυτές τραπεζών. Το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί φέτος έναντι του αμερικανικού κατά 15% περίπου. Η άνοδος αυτή μπορεί να βάλει φρένο στην ενίσχυση του πληθωρισμού επειδή κάνει πιο φτηνές τις αγορές από το εξωτερικό, αλλά και να πλήξει την ανάπτυξη κάνοντας λιγότερο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές.

Οι προβλέψεις έφεραν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Αύγουστο στο 1,4%, αλλά τελικά οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο δομικός πληθωρισμός, όπου δεν περιλαμβάνονται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 1,3% και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να καθορίσει την πολιτική της για την ποσοτική χαλάρωση και τα επιτόκια.

Η ποσοτική χαλάρωση χωρίς προηγούμενο με συνολικό ύψος τα 2,3 τρισ. ευρώ άρχισε να εφαρμόζεται πριν από δυόμισι χρόνια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού που τότε φάνταζε πιο έντονος. Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσει αυτό το φθινόπωρο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς πληθαίνουν οι φωνές για να αρχίσει να μειώνεται. Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς, αν και οι αυξήσεις στους μισθούς δεν είναι τόσο ισχυρές όσο θα ήθελε η Κεντρική Τράπεζα. Η ανεργία έχει μειωθεί, αν και παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα αφού σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαμορφώνεται σε 9,1%.