Ανησυχητικά σημάδια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στη μέχρι τώρα ασυγκράτητη αγορά ακινήτων της Βρετανίας, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού, η αναιμική κατανάλωση και η υποχώρηση της στερλίνας έχουν αρχίσει να πλήττουν όλο και περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα και να μειώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Τον μήνα που διανύουμε οι τιμές των κατοικιών στη χώρα παρουσίασαν μείωση κατά 0,1% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στις 210.000 στερλίνες ή σε 228.000 ευρώ με βάση τη σημερινή ισοτιμία, σύμφωνα με στοιχεία της Nationwide. Η μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά σε μια αγορά που έχει συνηθίσει αγοραστές και πωλητές σε συνεχείς υψηλές αυξήσεις προκαλεί αίσθηση.

Σε μια χώρα όπου η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχώς μειώνεται είναι δύσκολο να διατηρηθεί το συνεχές ράλι των ακινήτων. Πλέον η ανάπτυξη στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit έχει μειωθεί στο μισό και το πρώτο φετινό τρίμηνο διαμορφώθηκε σε μόλις 0,3%. Τα νοικοκυριά δέχονται συνεχείς πιέσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο. Επειδή πολλά απ’ τα προϊόντα που καταναλώνουν οι Βρετανοί είναι εισαγόμενα, οι τιμές έχουν παρουσιάσει σημαντική άνοδο από τη συνεχή βουτιά της στερλίνας έναντι του δολαρίου και κυρίως του ευρώ. Επίσης ο υψηλός πληθωρισμός που έχει φέρει η αύξηση των τιμών έχει εξανεμίσει τις οποίες μισθολογικές αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι αποδοχές των εργαζομένων να έχουν παγώσει στην πλειοψηφία τους.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση σε κατοικίες του Λονδίνου, όπου οι τιμές είχαν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, δεν είναι η ίδια με αυτή που υπήρχε πέρυσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αιτία το Brexit που έχει κάνει πολλούς υποψήφιους αγοραστές να επανεξετάζουν τις προθέσεις τους για αγορά ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι πολλοί ξένοι υπήκοοι που εργάζονται στο Λονδίνο δεν γνωρίζουν, όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το πόσο θα παραμείνουν εκεί. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ανεργία στη Βρετανία διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα –σε μόλις 4,4%. Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Επίσης ερωτηματικό παραμένει η πορεία των επιτοκίων δανεισμού στη χώρα καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει τις προκλήσεις για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε μειώσει σημαντικά το κόστος του χρήματος.

Μετά τη μείωση των τιμών του Αυγούστου, οι εκτιμήσεις για αύξηση των τιμών στη χώρα σε ετήσια βάση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από τη Nationwide. Πλέον οι αυξήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,1%, ενώ τον Ιούλιο οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ετήσια αύξηση της τάξης του 2,9%.