Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ήδη δημιούργησε δημόσιο ψήφισμα μέσα από τη σελίδα του Avaaz.org και ήδη έχουν συγκεντρωθεί 5.000 υπογραφές. Το αίτημα είναι να αρθεί το ηλικιακό κριτήριο χορήγησης σύνταξης χηρείας (άρθρο 12 του Ν. 4387/2016 – νόμος Κατρούγκαλου). Οπως τονίζει ο σύλλογος, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλέψει το κράτος τις εισφορές της οικογένειας 25, 30 και 35 ετών. Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο. Είναι το βαρύ χτύπημα της μοίρας που ανατρέπει τη ζωή του επιζώντος και της οικογένειάς του. Είναι ένας τρόπος έκφρασης της αντίθεσής μας απέναντι σ’ ένα ισοπεδωτικό κράτος που καταπατά και ισοπεδώνει κάθε μέρα όλα τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματά μας» τονίζει ο Σύλλογος.
Σημειώνεται ότι μεγάλες αλλαγές ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Οι δύο βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. Ετσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται.