Σε συσκευασία μιας χρήσης θα πωλείται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος. Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Οικονομίας για τους αναθεωρημένους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, από τον Ιανουάριο του 2018 το ελαιόλαδο θα διατίθεται στα εστιατόρια υποχρεωτικά σε συσκευασία μίας χρήσης. Τούτο σημαίνει ότι από τη νέα χρονιά θα αποτελέσουν παρελθόν τα κατά κύριο λόγο γυάλινα φιαλίδια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης.

Τη νέα αυτή ρύθμιση είχαν ζητήσει οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς, καθώς κρίνεται απαραίτητη η χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιολάδου, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η ποιότητα του ελαιολάδου όσο και η προστασία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του υπ. Οικονομίας που δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου ορίζεται η «υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης να διαθέτουν αποκλειστικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 μόνο μέσω σφραγισμένων, μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης κάθε είδος ελαίου που προορίζεται για επιτραπέζια χρήση από τον τελικό καταναλωτή».

Ταυτόχρονα προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ κάθε φορά που θα διαπιστώνεται παράβαση από παράτυπη χρήση του «ελληνικού σήματος» σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, η ίδια υπουργική απόφαση προβλέπει και σειρά άλλων αλλαγών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι αυτή για τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης κάθε είδους τροχοφόρων, τα οποία και θα πρέπει στο εξής να αναγράφουν τις τιμές των υπηρεσιών τους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.