Ο ιδρυτής της Inditex (η μητρική εταιρεία της Zara) Αμάνσιο Ορτέγκα έγινε ξανά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Την περασμένη Τρίτη ο ισπανός μεγιστάνας ξεπέρασε τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Μια μέρα μετά, ο τελευταίος βρέθηκε ξανά στην πρώτη θέση που καταλαμβάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Χθες όμως ο Ορτέγκα έγινε ξανά πρώτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού «Forbes». Η περιουσία του Ορτέγκα υπολογίζεται σε 85 δισ. δολάρια, ενώ του Γκέιτς σε 84,9 δισ. Πρόκειται για την τέταρτη φορά που ο Ορτέγκα έχει βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων μεταβάλλονται συνεχώς επειδή μεταξύ άλλων αλλάζει η αξία των μετοχών των εταιρειών που κατέχουν. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όταν οι διαφορές στην περιουσία είναι μικρές, ο καθένας τους μπορεί να βρεθεί από την πρώτη στη δεύτερη ή και στην τρίτη θέση αντίστοιχα. Η περιουσία του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος για παράδειγμα, που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτήν του Ορτέγκα, με αποτέλεσμα να αλλάζουν συχνά θέσεις στην κατάταξη.

ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ. Ο Ορτέγκα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015. Εχασε ξανά τη θέση αυτή όμως από τον Μπιλ Γκέιτς μέσα σε 24 ώρες. Βρέθηκε ξανά πρώτος το Σεπτέμβριο του 2016, αλλά και πάλι ο Γκέιτς κέρδισε μέσα σε λίγες ώρες τα πρωτεία, όπως αναφέρει το «Forbes».

Ο Ορτέγκα ίδρυσε την Inditex μαζί με την πρώην σύζυγό του Ροσαλία Μέρα το 1975 και κατάφεραν να μετατρέψουν την εταιρεία μόδας σε ολόκληρη αυτοκρατορία που σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Ο Ορτέγκα εξακολουθεί να μένει στην Ισπανία και δεν βρίσκεται πλέον ενεργά στο τιμόνι της εταιρείας που δημιούργησε. Το τελευταίο διάστημα έχει επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά σε ακίνητα.