Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις συνταξιούχων για τις παράνομες παρακρατηθείσες εισφορές. Χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους.

Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο οι συνταξιούχοι που από το 2010 έως και το 2016 πλήρωσαν χαράτσι με καπέλο στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ποσά που ανέρχονται συνολικά σε έως 3.000 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και αφορούν λανθασμένη παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ασθενείας. Η φουσκωμένη εισφορά συνέβαλε σε επιπλέον αφαίμαξη των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ. Ηδη 3.000 μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων έχουν υποβάλει προσφυγές στον ΕΦΚΑ και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεωνέχει συντάξει έντυπη αίτησηγια κάθε Ταμείο. Απαραίτητα για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού τού παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο ηαρχική απόφαση συνταξιοδότησηςόσο και τοενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

Οπως αποκάλυψαν πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ», για έξι χρόνια τα Ταμεία υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ! Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για κάθε συνταξιούχο κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ.