«Στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να δημιουργηθούν πολύ σημαντικές ευκαιρίες, ιδίως για νέους ανθρώπους που έχουν φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα, να στήσουν τη δική τους επιχείρηση» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Impact Hub Athens. Κι όμως, σε μια χώρα όπου η ανάπτυξη μοιάζει να είναι άγνωστη λέξη, υπάρχουν ήδη πολλοί νέοι άνθρωποι με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες, οι οποίοι μόνοι τους επιμένουν να ασχολούνται με το επιχειρείν, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς να περιμένουν τίποτα από το κράτος. Και γι’ αυτήν τους την επιμονή έρχεται η στιγμή που ανταμείβονται.
Νέοι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και διαφορετικές σπουδές βρήκαν μια επιχειρηματική ιδέα, την οποία άλλοι ή δεν σκέφτηκαν ή απλά προσπέρασαν. Εφτιαξαν το επιχειρηματικό τους πλάνο με κίνητρο την καινοτομία και κατάφεραν να δουν τις ιδέες τους να ξεχωρίζουν και να διακρίνονται σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας. Οπως έγινε τον περασμένο Ιούνιο με το 5ο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας για τις ελληνικές νεοφυείς και πρώιμου σταδίου επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας το 2012 έχουν αναδειχθεί 19 νικητές, οι οποίοι έχουν μοιραστεί χρηματοδοτήσεις ύψους 4.775.000 ευρώ συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως στον φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν 1.250 επιχειρηματικές ιδέες.
«Παρά τη δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει η χώρα, συνεχίζει να παράγει καινοτόμες ιδέες, οι οποίες εφόσον ευδοκιμήσουν μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Διαπιστώνω ωστόσο ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι να ενισχύονται οι νέοι, ώστε να μπορούν να χτίσουν το μέλλον τους εδώ, αλλά και να φέρουν πίσω και άλλους, συμβάλλοντας στοbraingainτης χώρας και καθιστώντας την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Το ταλέντο υπήρχε πάντα άφθονο στην Ελλάδα, αυτό που χρειάζεται είναι να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να εφαρμόσουν νέες ιδέες στο ελληνικό επιχειρηματικό πεδίο» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Νούσιας.
Οπως εξηγεί, υπάρχουν νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας που ξεκίνησαν από μια ιδέα στο χαρτί και σε σύντομο χρονικό διάστημα την εξέλιξαν και πλέον οι επιχειρήσεις τους απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους, ενώ η αξία κάποιων από αυτές ξεπερνά τα 15 και 20 εκατομμύρια ευρώ. «Οι ιδέες που κατατίθενται κάθε χρόνο, από την πιο απομακρυσμένη περιοχή της περιφέρειας μέχρι τις κεντρικές αστικές πόλεις, εκτείνονται σε τομείς όπως η γεωργία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός κ.ά., φανερώνοντας ότι το επιχειρηματικό πνεύμα δεν χωρά ταμπέλες, σύνορα και περιορισμούς».
Πέντε καινοτόμες ιδέες κεντρίζουν το ενδιαφέρον, δηλώνοντας παράλληλα πως η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει παρόν και μέλλον εντός των συνόρων.