Η μάχη της ΔΕΘ απέχει ένα δεκαήμερο, αλλά οι «εχθροπραξίες» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχουν ήδη ξεκινήσει. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνουν βήμα βήμα τη στρατηγική τους σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, επιχειρώντας να εστιάσουν στις επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία και σε θέματα της καθημερινότητας, μακριά από τη βαριά σκιά των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός του Μαξίμου, άλλωστε, επιβάλλει στον Πρωθυπουργό την αλλαγή ατζέντας και τη δημιουργία ενός κλίματος αισιοδοξίας, το οποίο σκόπιμα θα φέρει την τρίτη αξιολόγηση και τα «αγκάθια» της σε δεύτερο πλάνο. Ετσι, μετά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και την πρώτη επίσκεψή του σε χώρο εργασίας και παραγωγής (σ.σ. στο εργοστάσιο Παπαστράτος), χθες ήρθε η σειρά της Δημόσιας Διοίκησης. Στην οποία επίσης θα αφιερώσει ο Αλέξης Τσίπρας ένα σημαντικό μέρος από την ομιλία και τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, με τον μανδύα της διοικητικής ανασυγκρότησης και μεταρρύθμισης.

Η πανηγυρική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη με τον εύγλωττο τίτλο «Δημόσιο 2020» υπηρετεί εξάλλου τη λογική «2+4» που έχει εκφράσει ήδη ο Τσίπρας, υπονοώντας μια δεύτερη τετραετία για την κυβέρνησή του μετά τις εκλογές του 2019. Και όπως συμβαίνει με τις επενδύσεις, όπου το Μαξίμου αναμένει χείρα βοηθείας από τον Εμανουέλ Μακρόν και την επίσκεψή του στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, έτσι και στην Εθνική Στρατηγική Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπάρχει γαλλική βοήθεια (Expertise France).

ΔΥΟ ΑΓΚΑΘΙΑ. Μολαταύτα, «αγκάθια» για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το Δημόσιο παραμένουν οι συμβασιούχοι και η αξιολόγηση του προσωπικού, με τους θεσμούς να έχουν θέσει ήδη τα ζητήματα επί τάπητος. Ετσι, η κυβέρνηση υπόσχεται πειστικές απαντήσεις και δράσεις έως τον επόμενο μήνα. Να ξεκινήσει δηλαδή η αξιολόγηση στο Δημόσιο και να γίνει πλήρης καταγραφή των εργασιακών σχέσεων και των πραγματικών αναγκών για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε εύλογο χρόνο αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον βασικό στόχο και συνάμα την αγωνία της κυβέρνησης, καθώς σ’ αυτή βασίζεται ολόκληρο το αφήγημα για έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018. Τυχόν καθυστερήσεις θα αποβούν μοιραίες για την κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί προληπτικά και να καλλιεργεί τεχνητά θετικό κλίμα, γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με σκληρές απαιτήσεις και «επικίνδυνα» κεφάλαια που η κυβέρνηση απεύχεται. Οπως π.χ. το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή της εφαρμογής των μέτρων της περιόδου 2019-2020 νωρίτερα απ’ ό,τι έχει συμφωνηθεί, παράλληλα με τον «πάγο» στα αντίμετρα.

Εκτός των άλλων, υπολείπεται η εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ από τη δόση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου, με τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου και πάντως πριν από την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης και την έλευση της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα στα τέλη του μήνα. Μια επίσκεψη κομβική, δεδομένου ότι θα επανεκκινήσει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.