Το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και συνακόλουθα να φέρει νέες δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα –σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τις διώχνει –μεταφέρει σχεδόν καθημερινά και σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες το στρατηγείο της Πειραιώς. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γαλάζιου στρατοπέδου είναι να καταδειχθεί ενόψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να παρουσιάσει θετικές και συγκεκριμένες προτάσεις για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Η ατάκα που χρησιμοποίησε χθες ο αρχηγός της ΝΔ στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) είναι ενδεικτική του θετικού αφηγήματος το οποίο επιθυμεί να προβάλλεται από τη ΝΔ καθώς πλησιάζει η ΔΕΘ. «Αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις, ήρθατε στη σωστή διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι εδώ, Πειραιώς 62» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Πειραιώς επιδιώκει να δείξει ότι ο τομέας των ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί προνομιακό της πεδίο. Οπως υποστηρίζουν τα γαλάζια στελέχη, οι όποιες επενδύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή ξεκίνησαν από τη ΝΔ, ανάμεσά τους τα περιφερειακά αεροδρόμια ή οι ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στις επενδύσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η περίπτωση του Ελληνικού, που έχει κολλήσει, αλλά και οι Σκουριές στη Χαλκιδική. Αλλωστε, προχθές η ΝΔ σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη φράση του Αλέξη Τσίπρα το 2014 όταν νόμιζε ότι τον κορόιδευε ο επιχειρηματίας της Παπαστράτος. «Ηταν μια από τις ελάχιστες στιγμές ειλικρίνειας του Πρωθυπουργού» ανέφερε το γαλάζιο ανακοινωθέν.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε στη συζήτηση που είχε με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ ότι προτεραιότητα για τη ΝΔ αποτελεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από επενδύσεις. «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και οι δουλειές θα έρθουν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επενδύσεις» ανέφερε.

Επέκρινε δε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ελαστική απασχόληση που έχει επιβάλει, υπογραμμίζοντας ότι οι νέες δουλειές δεν μπορεί να είναι με μισθούς των 360 ευρώ αλλά «με μισθούς αντίστοιχους της ποιότητας του εργατικού δυναμικού». Επανέλαβε μάλιστα αυτό που λέει συχνά το τελευταίο διάστημα και το οποίο –όπως προεξοφλείται –θα αποτελέσει και ένα από τα κεντρικά μηνύματα της ΝΔ στη ΔΕΘ. Τον απασχολεί, είπε, πώς «θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα και όχι πώς θα διχάζουμε διαρκώς τους Ελληνες ανοίγοντας τα τραύματα του 20ού αιώνα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Εξειδικεύοντας τις γαλάζιες προτάσεις, ο αρχηγός της ΝΔ παρέθεσε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις. Οπως σημείωσε, οι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι μεταξύ άλλων:

n Η μείωση του φορολογικού κόστους και των εισφορών που επιβαρύνουν την εργασία.

n Μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα.

n Λιγότερη γραφειοκρατία με στόχο να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

n Επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.