Σε κλίμα συναίνεσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Επιτροπής του Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία έχει αναλάβει να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας για την εκλογή του ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Παρότι υπήρξε θετική ατμόσφαιρα, ωστόσο, χρειάζονται ακόμα διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών εκπροσώπων των κομμάτων για να μπορούμε να μιλάμε για οριστική συμφωνία –ειδικά όσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το ακριβές χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εσωτερικών εκλογών (με την πλάστιγγα να γέρνει προς τις 5 και τις 12 Νοεμβρίου για τους δύο γύρους) καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις προϋποθέσεις κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.
Για να μην υπάρξει καμία χρονοτριβή, ο Αλιβιζάτος έφτιαξε σχετικές υποομάδες –άλλες ασχολούνται με το τεχνολογικό κομμάτι της διαδικασίας, ενώ άλλες έχουν την πολιτική επίβλεψη του εγχειρήματος. Με αυτόν τον τρόπο, όσα αποφασίζονται στις συναντήσεις εργασίας μπορούν μετά να παρουσιάζονται έχοντας συμφωνηθεί ομοφώνως –η ομόφωνη συμφωνία είναι, για τον Νίκο Αλιβιζάτο, ύψιστης σημασίας για την επιτυχή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Από εκεί και πέρα, ειδικά στο πεδίο της ηλεκτρονικής παράλληλης διαδικασίας, το βάρος πέφτει στις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το προτεινόμενο λογισμικό και στο αδιάβλητο της διαδικτυακής ψήφου –ακόμα όλες οι αντιρρήσεις δεν έχουν ξεπεραστεί.
Οσον αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει κανείς να πληροί για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του, είναι η συλλογή 1.000 υπογραφών στήριξης σε κάθε υποψήφιο, αλλά και η κατάθεση 10.000 ευρώ ως εγγύηση, με κάποιους να μιλούν για 2.000 ευρώ. Πάντως ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί συλλογή υπογραφών, ο αριθμός τους και, ακόμα περισσότερο, η διασπορά τους (κάποιοι μιλούν ακόμα και για υπογραφές που θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον από πέντε διαφορετικούς νομούς) αποτελούν ακόμα αντικείμενο συζήτησης –σκοπός, ωστόσο, δεν είναι η παρεμπόδιση, αλλά η διευκόλυνση των «σοβαρών υποψηφιοτήτων». Παράλληλα, μέχρι να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη διαδικασία, το αρχικό κόστος πρέπει να καλυφθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, κατά πάσα πιθανότητα, θα ζητηθεί από τους υποψηφίους ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο ωστόσο θα είναι λιγότερο από αυτό που φημολογείται και προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και ανάμεσα στους επίδοξους αρχηγούς.

Οπως ανακοίνωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Επιτροπή θα αυξήσει και επισήμως τα μέλη της. Οι υποψήφιοι που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εκλογής μετά τη σύσταση του πρώτου πυρήνα πρότειναν και τους δικούς τους εκπροσώπους. Για να προσδώσει κύρος στη διαδικασία, στην Επιτροπή θα συμμετάσχει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και μια ομάδα προσωπικοτήτων, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο. Ο Διαμαντούρος, με θητεία στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, στο ΕΚΚΕ και στον Συνήγορο του Πολίτη, απέρριψε την πρωθυπουργία το 2011, πριν αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος. Οσον αφορά τους υποψηφίους, η Χαριλάου Τρικούπη θα στείλει δύο επιπλέον εκπροσώπους της, ο Γιώργος Καμίνης θα συμμετάσχει –στο ξεκίνημα –με έναν (τον νομικό Νίκο Στυλιανίδη), ενώ συμμετοχή θα έχει και Το Ποτάμι με τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα –ανάμεσά τους ο Παντελής Αβραμίδης, πρώην γραμματέας και υποστηρικτής ενός νέου, ενιαίου φορέα στον χώρο, καθώς και ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ. Οι διεργασίες κορυφώνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, καθώς πληθαίνουν και οι υποψήφιοι αρχηγοί. Σήμερα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ αύριο επισημοποιεί τη δική του κάθοδο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη μάχη αναμένεται να μπει και επισήμως την επόμενη εβδομάδα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος για πολύ καιρό σκεφτόταν να διεκδικήσει την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς –είχε, άλλωστε, συμμετάσχει και το 2015 στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Το περιβάλλον του κάνει λόγο για μια ομάδα από τη νεότερη γενιά του κόμματος, η οποία συσπειρώθηκε γύρω από τον Κωνσταντινόπουλο πριν από δύο χρόνια και σήμερα είναι αποφασισμένη να τον στηρίξει για άλλη μια φορά, με αρχικό στόχο να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Κι ένας άλλος εκπρόσωπος των σαραντάρηδων του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, έχει αποφασίσει την κάθοδό του στη διαδικασία και θα ανακοινώσει το σχέδιό του για τον νέο φορέα και την Κεντροαριστερά την επόμενη εβδομάδα, αφότου ανακοινωθούν και επισήμως οι λεπτομέρειες της διαδικασίας από τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Αλλες συμμετοχές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του ζυμώματος, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα φθάσουν στον φούρνο της κεντροαριστερής κουζίνας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σκέφτεται ακόμα το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Γιώργο Καμίνη, και ερωτώμενος αν θα κατέβει και ο ίδιος υποψήφιος, απάντησε διπλωματικά πως χρειάζεται «υπομονή μερικές μέρες ακόμα», προκειμένου να πληροφορηθούμε τις επόμενες κινήσεις του. Αντίστοιχη αβεβαιότητα υπάρχει και για μια υποψηφιότητα του Γιάννη Τούντα από τις Κινήσεις Πολιτών –σε κάθε περίπτωση, η δική του υποψηφιότητα θα αποφασιστεί μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες του σχηματισμού.
Η χθεσινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, πυροδότησε φήμες και για δική του κάθοδο στις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώνεται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταξύ τους συνάντηση ο Γιάννης Σγουρός εξέφρασε τη στήριξή του στη Γεννηματά –το όλο θέμα σχετικά με δική του υποψηφιότητα προέκυψε όταν ο πρώην περιφερειάρχης αστειεύτηκε, «για να πειράξει όσους μετρούν το μπόι τους λάθος ώρα».

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να προκύψουν και ονόματα υποψηφίων που δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα. Παρότι η Ωρα Αποφάσεων θα πάρει τις τελικές αποφάσεις της για τη συμμετοχή της στον νέο φορέα το Σάββατο, στις εσωτερικές της διαδικασίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν την Αννα Διαμαντοπούλου να δηλώσει και εκείνη παρούσα στη μάχη. Προς το παρόν, ωστόσο, τα στελέχη της Ωρας δεν φαίνονται διατεθειμένα να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία «που δεν βγάζει πουθενά». Αντίστοιχες πιέσεις δέχεται και ο Γιώργος Παπανδρέου από στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο δεν δείχνει να έχει ακόμα αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει σ’ αυτές τις εσωτερικές εκλογές –αν τελικά το κόμμα κατεβάσει υποψήφιο, κατά πάσα πιθανότητα τον ρόλο αυτό θα αναλάβει ο πρόεδρός του.