Με μια δήλωση και ένα συνοδευτικό βίντεο, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημοποιεί σήμερα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς –που για τον ίδιο συνδέεται περισσότερο με το πολιτικό Κέντρο. Την ίδια ώρα αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις του Νίκου Αλιβιζάτου σχετικά με τη διεύρυνση της Επιτροπής, τις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι –δεν φαίνεται πιθανό, ωστόσο, αυτές να συμπεριλαμβάνουν και την ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου, ένα θέμα που ακόμα εξετάζεται από την αντίστοιχη υποεπιτροπή που έχει συσταθεί. Παρότι η χθεσινή συνάντηση εργασίας κατέληξε σε συμφωνία επί της αρχής, μένουν ακόμα να συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της όλης διαδικασίας.

Πληροφορίες τοποθετούν με βεβαιότητα τον πρώτο γύρο εκλογής στις 5 Νοεμβρίου και τον δεύτερο μία εβδομάδα αργότερα (12/11), ενώ θα ζητηθεί από τους επίδοξους αρχηγούς να καταθέσουν πιθανότατα 2.000 ευρώ ως εγγύηση και για την κάλυψη των πρώτων εξόδων της διαδικασίας. Παράλληλα, οι επίδοξοι αρχηγοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν 1.000 υπογραφές μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον από 7 διαφορετικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό 50 υπογραφές στην καθεμία. Αυτή η προϋπόθεση ενδεχομένως να δυσκολέψει ακόμα και εκείνους που μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν την υποψηφιότητά τους –όλα αυτά, ωστόσο, είναι λεπτομέρειες που έχουν αποσπάσει ομόφωνο «ναι» από τα μέλη της Επιτροπής. Σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα της διαδικασίας στους Ελληνες του εξωτερικού, καθώς, με βάση και την αντίστοιχη εμπειρία από τη ΝΔ, οι πρεσβείες διευκολύνουν το στήσιμο καλπών. Για τη διεύρυνση της Επιτροπής, εξάλλου, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα ονόματα των Νικηφόρου Διαμαντούρου, Γιάννη Βούλγαρη, Αχιλλέα Μητσού και Λουκά Τσούκαλη.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Μέχρι σήμερα, τα δύο κύρια ζητήματα αφορούν την εξ αποστάσεως ψηφοφορία και τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Οπως επισημαίνεται από γνώστη της διαδικασίας, λανθασμένα γίνεται λόγος για «παραδοσιακές κάλπες» –δεν θα υπάρχουν χάρτινα ψηφοδέλτια. Οι κάλπες θα είναι ηλεκτρονικές, ακολουθώντας την τεχνογνωσία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ΝΔ –αν και ήδη αναζητούνται λύσεις ώστε το κόστος να είναι μικρότερο. Οι διαφωνίες προκύπτουν στη διαδικτυακή ψηφοφορία, η οποία θα επιτρέπει την ψήφο από το σπίτι, με μια μερίδα της Επιτροπής να επισημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας. Η εξ αποστάσεως ψήφος είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα, το σημείο για το οποίο υπήρξαν οι μεγαλύτερες εντάσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τετάρτη –και παρότι η πρόθεση είναι να υπάρξει μια τέτοια παράλληλη διαδικασία, προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, μιας και οι πιέσεις για την από κάθε πλευρά διασφάλιση του αδιάβλητου και του απορρήτου, κυρίως από τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη, είναι μεγάλες.

Το δεύτερο αγκάθι, για το ποιοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ως ψηφοφόροι, μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο. Ενώ μέχρι τώρα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συμμετοχή μόνο εκείνων που θα εγγράφονται στο μητρώο του νέου φορέα, με την προσθήκη και του Ποταμιού φαίνεται πως δημιουργείται ένα ρεύμα που προτιμά τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ακόμα και εκείνων που δεν προτίθενται να γίνουν μέλη του νέου φορέα –με απώτερο σκοπό την αποφυγή ενός νέου κομματικού μηχανισμού και το μεγαλύτερο άνοιγμα της διαδικασίας στην κοινωνία. Πρόκειται, ωστόσο, για μια πρόταση που δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέσα στην Επιτροπή.

«ΠΑΡΩΝ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΝΙΑΤΗ. Στην αφετηρία της κούρσας για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς μπήκε επισήμως από χθες και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Παρουσία του βουλευτή της Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκου, και του προσωπικού φίλου του, καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, ο Μανιάτης δήλωσε πως ο νέος φορέας υπό την ηγεσία του θα καλύπτει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία διευρύνεται «από το Προοδευτικό Κέντρο, μέχρι την Κεντροαριστερά και τον κοινωνικό ακτιβισμό της Πολιτικής Οικολογίας».

Με βασικό επιχείρημα ότι «το έργο του είναι η υπογραφή της αξιοπιστίας του», ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές κατά εκείνων που έφυγαν από το κόμμα το 2012 («ήμουν παρών στα δύσκολα χρόνια της παράταξης, όταν πολλοί κρύβονταν ή εγκατέλειπαν το σκάφος»), ενώ άσκησε διακριτική κριτική στη Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «πρέπει να αρνηθούμε τη στασιμότητα των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών». Ως προς τη διαδικασία εκλογής, ο Μανιάτης πρότεινε 13 ντιμπέιτ, ένα σε κάθε περιφέρεια της χώρας, έχοντας απώτερο σκοπό τη συμμετοχή στην κάλπη τουλάχιστον 150.000 ψηφοφόρων. Οταν ρωτήθηκε για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, απάντησε διπλωματικά πως ο νέος φορέας θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή.

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε χθες και επισήμως την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία «του νέου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης». Δηλώνοντας περήφανος για τη δημοτική του ομάδα, καθώς μαζί «με μια πλατιά προοδευτική δημοκρατική συμμαχία απέδειξαν ότι μπορούν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», επισήμανε ότι η υποψηφιότητά του «δεν θα επηρεάζει τα δημαρχιακά του καθήκοντα» –απαντώντας έτσι σε όσους μιλούν για ασυμβίβαστο. Παράλληλα, κατήγγειλε πως υπάρχουν συγκεκριμένα «πολιτικά και οικονομικά κυκλώματα, που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη», τα οποία αποκαλύφθηκαν, δείχνοντας την ενόχλησή τους για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα.