Ασπίδα στους νέους επιχειρεί να υψώσει η ΝΔ, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαβλέπει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ενόψει ΔΕΘ έχει ξεκινήσει καινούργιο γύρο παροχών που απευθύνονται ειδικά στη νέα γενιά. Το επιτελείο της Πειραιώς επισημαίνει ότι το Μαξίμου χρησιμοποιεί τη νεολαία για ψηφοθηρικούς σκοπούς, γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες –όπως υποστηρίζεται –τους υπόσχεται τα πάντα, από δωρεάν Ιντερνετ, κατάργηση εξετάσεων, μέχρι διορισμούς στο Δημόσιο.

Στόχος του ηγετικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να στείλει το μήνυμα στους πολίτες και κυρίως στους νέους ψηφοφόρους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους κοροϊδεύει. «Ο Πρωθυπουργός προετοιμάζει τη “νέα γενιά ψεμάτων”» σχολίασε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας με καυστικό ύφος πως «δυστυχώς, πρώτα και μεγάλα θύματα αυτής της “νέας γενιάς ψεμάτων” είναι οι νέοι άνθρωποι».

Ενδεικτική του φρένου που επιχειρεί να βάλει η ΝΔ στην υποσχεσιολογία της κυβέρνησης είναι και η «γλώσσα της νεολαίας», στην οποία προσέφυγε ο εκπρόσωπος της ΝΔ: «Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα όποιος δεν έχει “κονέ – ΣΥΡΙΖΑ” μένει “στην απέξω” και στην καλύτερη περίπτωση δουλεύει με μερική απασχόληση, χωρίς προοπτική» τόνισε με έμφαση, ενώ σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός είναι «ο πολιτικός που φτιάχνει τη “γενιά των 360 ευρώ”». Καυτηρίασε, μάλιστα, τις πρακτικές της κυβέρνησης λέγοντας πως «τζογάρουν για τις ψήφους των 17άρηδων».

Δριμεία κριτική, εξάλλου, άσκησε και για τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση πως επιχειρούν «χωρίς ίχνος ντροπής», για άλλη μια φορά, να εξαπατήσουν τους νέους και τις νέες της Ελλάδας, καθώς εκεί που υπόσχονταν κατάργηση των εξετάσεων τώρα κάνουν λόγο για διπλές εξετάσεις.

Στην εξαπάτηση των πολιτών και των νέων από την κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με μεταπτυχιακούς φοιτητές του αμερικανικού Πανεπιστήμιου Stanford, υποσχέθηκε μειώσεις φόρων από τις πρώτες μέρες της δικής του διακυβέρνησης και δουλειά στον ιδιωτικό τομέα για τους νέους. Ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να δείξει ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον Αλέξη Τσίπρα, είπε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα αποτελεί συνειδητή επιλογή τού να πορευτεί λέγοντας την αλήθεια. «Οι πολίτες έχουν εξαπατηθεί πολλές φορές και δεν αντέχουν άλλα ψέματα» σχολίασε. Σε ό,τι αφορά το δικό του σχέδιο για τη νεολαία, υπογράμμισε πως τα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες είναι οι νέες δουλειές, η ασφάλεια και η εκπαίδευση και σ’ αυτά θα επικεντρωθεί η ΝΔ.

Πάντως, μολονότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να διαμηνύσει ότι εκείνη είναι που καθορίζει την πολιτική ατζέντα και να προβάλει ταυτόχρονα τις θετικές προτάσεις της, φαίνεται να αμφιταλαντεύεται στο μείγμα της αντιπολιτευτικής της τακτικής. Αυτό φάνηκε και χθες, με τη ΝΔ να απαντάει –μέσω του εκπροσώπου της –ουσιαστικά στις προχθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις προσλήψεις στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για κομματικοποίηση και φιέστες. Αντίθετα, ένα 24ωρο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει στη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους ενόψει της ΔΕΘ το γαλάζιο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις. Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Ηράκλειο ύστερα από δική του πρωτοβουλία για ένα θέμα που είναι άσχετο με την ατζέντα της ΔΕΘ και αφορά την οδική ασφάλεια στην Κρήτη.