Μάθημα δημοκρατικού διαλόγου αλλά και μάθημα ιστορίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, έδωσε χθες ο εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρέινζαλου. Ο οποίος, με επιστολή του, εξήγησε γιατί διαφωνεί με τον Κοντονή, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στην ημερίδα για τα εγκλήματα του κομμουνισμού, που διοργανώθηκε στις 23 Αυγούστου στο Ταλίν.

Ο Ρέινζαλου υποστηρίζει ότι δουλειά των πολιτικών δεν είναι να φιλονικούν για θέματα Ιστορίας, ότι δουλειά των πολιτικών είναι να προστατεύουν τις αξίες και τις αρετές.

«Οι αξίες μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η εφαρμογή του νόμου» σημειώνει ο εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης, για να προσθέσει ότι «κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, απασχόλησης και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Κάνει επίσης λόγο για τα αδιαμφισβήτητα θύματα «και της ναζιστικής και της φασιστικής και της κομμουνιστικής δικτατορίας», στις χώρες όπου κυριάρχησαν αλλά και στις χώρες που κατέκτησαν.

«Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία έχει βιώσει την εμπειρία τού να βρίσκεται υπό δύο κυριαρχίες, υπό δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η χώρα κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση το 1940, έπειτα από τους Ναζί το 1941 και μετά ξανά όταν η σοβιετική κυριαρχία συνέχισε το 1944 έως τον Αύγουστο του 1991. Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία της χώρας μου και των ανθρώπων της, αμφισβητώ σθεναρά τον ισχυρισμό σας ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές» τονίζει με έμφαση ο Ρέινζαλου.